Preminuo Compay Segundo

GLASOVITI 95-godišnji kubanski pjevač Compay Segundo preminuo je u noći s nedjelje na ponedjeljak u Havani, objavila je njegova glazbena izdavačka kuća.

Compay Segundo, pravim imenom Francisco Repilado, je zbog teške bubrežne infekcije morao odgoditi nekoliko koncerata koje je ovo ljeto trebao održati u Europi. Trebao je nastupati u Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Segundo je bio jedan od nositelja projekta Buena Vista Social Club koji je u obliku glazbenog albuma i filma dao novi polet tradicionalnoj kubanskoj glazbi na međunarodnoj pozornici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Compayja Segunda, koji je rođen u blizini Santiaga de Cube, na istoku otoka, u studenom 1907., u njegovoj poznoj dobi otkrio je američki gitarist Ry Cooder.

Zajedno sa svojim kolegama iz Buena Vista Social Cluba, Segundo je, sa slamnatim šeširom na glavi i vječnom cigarom u ruci, nakon uspjeha njihova albuma (najmanje četiri milijuna prodanih primjeraka u svijetu i nagrada Grammy) i filma "Buena Vista Social Club" njemačkog redatelja Wima Wendersa iz 1999., postao putujući ambasador kubanske glazbe.

Nakon što je vrlo rano naučio svirati gitaru i violinu, Compay Segundo je prvo pjesmu skladao sa 16 godina, a uspješnicu "Chan Chan" s 90.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara