Preminuo dramski kritičar Anatolij Kudrjavcev

Preminuo dramski kritičar Anatolij Kudrjavcev

SPLIT je danas nakon Borisa Dvornika izgubio još jedno veliko ime - dramskog kritičara i kroničara Anatolija Kudrjavceva.

Kudrjavcev koji je preminuo sinoć u 79. godini života, rođeni je Splićanin. Studij Kroatistike završio je na Filozofskom fakultetu, te zatim magistrirao i doktorirao u području komparativne književnosti. Tijekom prve polovine svojega radnoga staža djelovao je kao nastavnik i srednjoškolski profesor, a u drugoj kao sveučilišni profesor.

Bavio se i kazališnom kritikom te je 1980. nagrađen Sterijinom nagradom. Sudjelovao je na znanstvenim simpozijima iz područja književnosti i teatrologije, a bio je i član Udruženja hrvatskih književnika. Objavljivao je eseje, feljtone i putopise u književnim časopisima i u novinama, a povremeno se bavio i prevođenjem dramskih djela s ruskoga, talijanskog i engleskog jezika.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader poslao je brzojav sućuti obitelji Anatolija Kudrjavceva, koji vam prenosimo u cijelosti.

"Poštovana obitelji Kudrjavcev,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S iskrenim sam žaljenjem primio vijest o iznenadnoj smrti dragog Tolje.

Za sve  koji vole teatar i bave se njime, mišljenje dr. Kudrjavceva bilo je poticaj za razmišljanje i oplemenjivanje djela i ideja.

Bio je jedan od neprijepornih autoriteta kazališne kritike, autor brojnih knjiga, eseja, putopisa i feljtona. Svoju je svestranost potvrdio i u prevoditeljstvu te kao sveučilišni profesor

U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja,

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske
Dr. sc. Ivo Sanader".

J.T.
Foto: www.split.hr

                

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara