preminuo dramski umjetnik ivan katić

Dramski umjetnik Ivan Katić preminuo je danas u Zagrebu, priopćilo je Hrvatsko narodno kazalište (HNK).

Ivan Katić rođen je 1. travnja 1940. u Starigradu.

Akademiju dramskih umjetnosti završio je u Zagrebu 1963., a član ansambla Drame HNK u Zagrebu bio je od 1. studenoga 1969.

"Svojim sonornim baritonom s basovskim timbrom Ivan Katić je uzorito discipliniranom energijom i smislom za organizaciju sebe u korist timske cjeline, kazališne predstave, svakim svojim nastupom pridonosio dostojanstvu te velike umjetnosti kakva je dramsko- scenska", ocjenjuju u HNK-u.

Od brojnih predstava, u kojima je glumio, HNK navodi samo neke: "Tako je ako vam se čini" Pirandella, Kulundžićev "Škorpion", zatim "Maskarada" Ljermontova, "Roman o Londonu" Crnjanskoga, Demeterova "Teuta", "Ondine" Giraudouxa, Frielovi "Očevi i sinovi", Pricina "Ostavka", Šenoina "Kletva" i mnoge druge.

Od uloga ostvarenih u posljednja dva desetljeća izdvajaju se njegove kreacije Thomasa Putmana u Millerovoj predstavi "Vještice iz Salema", Berlioza u predstavi "Majstor i Margarita" Bulgakova, Agamemnona u predstavi "Troilo i Kresida" Shakespearea, Ante Bevande u "Potpoljenim zvonima" Brešana, Natka Nodila u "Berenikinoj kosi" Fabrija, starog svata u "Hasanagi" Bakarića, Zlatikuma u Držićevu "Skupu", te posljednja uloga Doca u Bernsteinovoj predstavi "West Side Story".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara