Preminuo Irving Penn, ikona modne fotografije

Tekst: I.M.
Foto: AFP

IKONA modne fotografije, 92-godišnji Irving Penn, preminuo je jučer u svom domu na Manhattanu. Tužnu vijest je obznanio njegov asistent Roger Krueger, dok je njegov mlađi brat, filmski redatelj Arthur Penn, rekao kako točan uzrok smrti nije poznat.

Iako se na sam spomen Pennovog imena svi prisjete njegovih nevjerojatnih modnih editorijala, s jednakom je strašću fotografirao i modele za naslovnice, i portrete, i predmete, i prirodne ljepote. Fotografirao je sve - od ljepotica do poglavica aboridžinskih plemena. Jednom prilikom je tako izjavio i kako "fotografiranje kolača može biti umjetnost".

Svoj proboj u svijet visoke mode započeo je početkom 40-ih godina prošlog stoljeća, a poznat je i po svojoj dugogodišnjoj suradnji s Vogueom, za kojeg je snimio oko 150 naslovnica. Fotografija je postala njegov život nakon što je odbacio karijeru slikara. U Vogueu je 1943. godine postao umjetnički direktor, ali se ubrzo i sam dohvatio fotoaparata, budući da mu je bilo gotovo nemoguće drugim fotografima dočarati svoje vizije.

A Pennova snimanja su trajala i trajala satima. Želio je da njegove fotografije budu jednostavno savršene i da objektiv njegove modele uhvati u stanju "potpunog mira i blaženstva". Zato je često s modelima satima razgovarao kako bi ih dovoljno opustio da pred njim poziraju toliko slobodno, kao da stoje same u sobi pred vlastitim ogledalom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara