Preminuo književnik Kurt Vonnegut

JEDNA od najvažnijih ličnosti suvremene američke književnosti, Kurt Vonnegut, preminuo je jučer u svom domu u New Yorku. Imao je 84 godine.

Vonnegut je postao kultna ličnost među američkim studentima nakon što je izašao njegov roman "Klaonica broj 5" inspirirana bombardiranjem Dresdena u Drugom svjetskom ratu, kojem je Vonnegut svjedočio.

Vonnegut je zadobio teške ozljede glave nakon pada u svom domu na Manhattanu, od kojih je umro u srijedu, priopćila je njegova žena Jill Krementz.

Vonnegut je rođen u Indianapolisu 1922. godine, u američkoj obitelji njemačkog porijekla. Studirao je kemiju na Sveučilištu u New Yorku prije nego što se pridružio američkoj vojsci za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Njegov je prvi roman objavljen 1951, ali priznanje svjetskih književnih kritičara dobio je tek 11 godina kasnije kad mu je izdan roman "Mačkina kolijevka", nakon koje su uslijedili brojni drugi uspjesi.

Vonnegut će ipak najviše ostati zapamćen po "Kladionici broj 5" koja opisuje njegova iskustva u Drugom svjetskom ratu, s težištem na bombardiranje Dresdena. Vonnegut je bio ratni zarobljenik u Dresdenu, ali je preživio bombardiranje sakrivši se u podzemnoj hladnjači za meso. U "Klaonici broj 5", Vonnegut koristi motiv bombardiranja Dresdena kao analogijski motiv putem kojeg opisuje okrutnost ratova koji stoljećima potresaju ljudski rod.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara