Preminuo SF književnik Arthur C. Clarke

Preminuo SF književnik Arthur C. Clarke

NA ŠRI LANKI je u 90. godini života zbog problema s dišnim putevima preminuo znameniti književnik i publicist Arthur C. Clarke.

Clarke će prije svega ostati zapamćen kao autor nezaboravne "2001: Odiseje u svemiru" prema kojoj je Stanley Kubrick snimio istoimeni kultni film. Clarke je bio i posljednji preživjeli od "velike trojke" SF pisaca; osim njega najvećim se velikanima znanstvene fantastike smatraju Robert A. Heinlen i Isaac Asimov.

Clarke, za kojeg su jednom ustvrdili da je "prvi stanovnik elektronske kolibe", je rođen u Mineheadu u Velikoj Britaniji. U Drugom svjetskom ratu bio je član kraljevskog zrakoplovstva, a početkom 40-ih godina počeo se baviti pisanjem.

Pored doprinosa SF-književnosti, Clarke je slavu stekao i svojim člankom kojim je 1945. godine predložio lansiranje telekomunikacijskih satelita u Zemljinu orbitu - u to doba prilično smjeli koncept koji je pak za manje od dva desetljeća postao stvarnost. Clarke je osim SF-a pisao i knjige iz oblasti popularne znanosti, a bio je i voditelj popularne TV-serije "Misteriji svijeta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon propalog braka sa svojom prvom ženom 1956. preselio se na Šri Lanku, tadašnji Cejlon, gdje je proveo većinu svog života. Godine 2000. je od strane britanske krune dobio počasnu plemićku titulu.

"Mislim da je bio tako popularan zbog svog entuzijazma. Uvijek je razmišljao o stvarima koje bi mogle doći u budućnosti, kako bi se život mogao poboljšati. Takva vrsta vizije nam je i danas potrebna", kazao je za BBC George Whitesides, izvršni direktor Nacionalnog svemirskog društva, kojeg je Clarke bio član.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara