Preminuo slikar Aleksandar Srnec

Tekst: I.Ka.

ALEKSANDAR SRNEC, akademski slikar, dizajner i autor animiranih filmova, preminuo je u subotu navečer u 86. godini života.

Srnec je rođen 30. srpnja 1924. u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1943. i potom studirao arhitekturu, da bi se kasnije vratio na akademiju, koju je napustio 1949.

S Ivanom Piceljem i Božidarom Rašicom osnovao je umjetničku Grupu Exat 51 (Eksperimentalni atelje) slikara i arhitekata, koja je djelovala u Zagrebu od 1950. do 1956. Grupa se zauzimala za apstraktnu umjetnost, suvremene vizualne komunikacije i sintezu svih disciplina likovnoga stvaralaštva.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 1999., kolege iz Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) dodijelili su mu 2008. nagradu za životno djelo, a u siječnju ove godine u MSU otvorena je Srnecova retrospektivna izložba pod nazivom "Prisutna odsutnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada uputila brzojav sućuti obitelji Srnec

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je brzojav sućuti obitelji Aleksandra Srneca u povodu njegove smrti. 

"Poštovana obitelji Srnec,

S velikom tugom sam primila vijest o odlasku istaknutog slikara, dizajnera i autora animiranih filmova, gospodina Aleksandra Srneca. Nezaboravan je i nemjerljiv njegov doprinos hrvatskoj umjetnosti i kulturi, što je prepoznala i struka, udijelivši mu brojne nagrade, među kojima i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo te Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Gospodina Srneca pamtit ćemo kao iznimnog umjetnika, koji je svojom težnjom za pomicanjem granica i svojim bogatim opusom ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom kulturnom krugu. 

U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske, kao i moje osobno.", stoji u piopćenju za javnost Vlade Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara