Preminuo ugledni američki književnik Norman Mailer

DANAS je u New Yorku od posljedica zatajenja bubrega u 85. godini života preminuo ugledni američki književnik Norman Mailer, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade.

Mailer, koji je rođen u židovskoj obitelji u New Jerseyu 1923. godine, studirao je zrakoplovno inženjerstvo na Harvardu, ali se tamo odlučio za spisateljsku karijeru. Za vrijeme drugog svjetskog rata je služio u američkoj vojsci na Filipinima, a svoja je iskustva godine 1948. pretočio u debitantski roman "Goli i mrtvi" koji se smatra jednim od najboljih književnih djela ikada napisanih na engleskom jeziku.

Nakon što ga taj roman etablirao kao književnika, sredinom 1950-ih se počeo orijentirati na pisanje eseja, a bio je i jedan od osnivača uglednog tjednika "The Village Voice", koji će kasnije postati neslužbenim glasilom američke "kontra-kulture" u burnim 1960-im. Mailer se 1960-ih počeo sve više baviti i novinarstvom te je, zajedno s Trumanom Capoteom i Tomom Wolfeom razvio tzv. Novo novinarstvo - svojevrsni hibrid novinarske reportaže, eseja i pripovijetke.

Od tih djela je možda najpoznatija "Krvnikova pjesma" iz 1979. godine u kojoj je Mailer u obliku svojevrsnog "romana sa stvarnim likovima i događajima" opisao slučaj Garyja Gilmorea - prvog Amerikanca koji je pogubljen nakon ukidanja moratorija na smrtnu kaznu 1970-ih.

Osim romana, eseja i reportaža, Mailer je pisao filmske i TV-scenarije, a godine 1987. je režirao i filmsku adaptaciju svog romana "Tough Guys Don't Dance".

Mailer je također bio poznat po društvenom aktivizmu, kao i žestokim kritikama američke vanjske politike - pogotovo ratova u Vijetnamu i Iraku. Status liberala i ljevičara mu je, pak, bio osporavan od strane feministkinja koje su neke njegove izjave na račun ženskog roda držale govorom mržnje.

Život među boemima Greenwich Villagea, ljubav prema boksu, te sklonost alkoholu i marihuani su Mailera ponekad dovlačili na naslovnice iz razloga koji imaju malo veze sa književnošću. 1960. godine je uhićen nakon što je svoju drugu suprugu Adele Perkins uboo džepnim nožićem, ali za to nije kažnjen jer je Adele povukla optužbe. Nešto kasnije je na ulici pretukao mornara koji je dovodio u sumnju seksualnu orijentaciju njegovog psa. Godine 1971. je neposredno pred zajednički nastup u televizijskom talk-showu pretukao svog poznatog kolegu Gorea Vidala.

Ipak, najkontroverzniji trenutak Mailerovog života je bio vezan uz najbolje namjere. 1970-ih mu je Jack Abbott, mladi zatvorenik osuđen na višedesetljetnu robiju zbog ubojstva, počeo slati pisma i opisivati svoj život i zatvorska iskustva. Mailer je u pismima prepoznao izuzetan književni talent i pomogao Abbottu da ih objavi kao knjigu "In the Belly of the Beast". Uvjeren kako takav pisac ne smije trunuti iza rešetaka, Mailer je pokrenuo kampanju za njegovo uvjetno oslobađanje, a koja je u lipnju 1981. godine, na pritisak liberalne javnosti, urodila plodom.

Samo šest tjedana nakon puštanja iz zatvora i na isti dan kada je New York Times knjigu "In the Belly of the Beast" proglasio remek-djelom, a njenog autora genijem, Abbott se u jednom manhattanskom restoranu sporječkao s mladim konobarom Richardom Adanom te ga ubio nožem. Abbott je nakon toga uhićen i smješten u zatvor gdje se objesio dva desetljeća kasnije. Za njegovu žrtvu se, ironijom sudbine, ispostavilo da je i sama nadareni dramski pisac.

Maileru su zbog toga dugo vremena držali posredno odgovornim za mladićevu smrt, a on je tek 1996. godine priznao da je cijeli slučaj "epizoda s kojom se nema razloga ponositi".

Mailerov privatni život je bio prilično buran. Tako je bio oženjen čak šest puta, a s petom suprugom Carol Stevens je bio oženjen samo jedan dan. Iz tih brakova je imao osmero vlastite i jedno usvojeno dijete. Njegov najmlađi sin John Buffalo Mailer je krenuo očevim stopama i neko vrijeme bio urednik časopisa High Times.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara