Preminuo ugledni španjolski pisac Francisco Umbral

DANAS je u madridskoj bolnici Monteprincipe u 73. godini života od posljedica upale pluća preminuo ugledni španjolski novinar, književnik i društveni komentator Francisco Umbral.

Rođen je 1935. godine kao Francisco Perez Martinez. Bio je nezakonito dijete, te kao takav odbačen od vlastite majke. To, kao i kasnija smrt vlastitog sina, se smatraju glavnim razlogom zašto njegovim književnim opusom dominiraju tamni i melankolični tonovi.

Novinarstvom se počeo baviti u Madridu 1961. godine, ali je slavu stekao nakon Francove smrti, kada je 1976. godine postao vodeći kolumnist novoosnovanog lista socijaldemokratske orijentacije "El Pais". Od 1990. godine pa do smrti je objavljivao stalne dnevne kolumne u konzervativnom listu "El Mundo".

Njegov novinarski rad se najčešće vezuje uz "La Movidu", kulturni pokret koji je razarao konzervativne društvene konvencije nakon Francove smrti, a čija je djela uredno bilježio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoj književni opus, koji je uključivao romane, zbirke eseja i biografske knjige, je dobio cijeli niz uglednih nagrada poput Nagrade princa od Asturije i Cervantesove nagrade.

Međutim, Umbral je također bio poznat po teškom karakteru, sklonošću da ne bira riječi kada je govorio o osobama koje ne voli te napuštanju TV-studija čim rasprave ne bi išle u njegovu korist.

Francisco Umbral je bio oženjen za fotografkinju Mariu Espanu. Njegovi posmrtni ostaci će biti kremirani u srijedu.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara