Preminuo velikan soula Isaac Hayes

ISAAC HAYES, američki soul i funk glazbenik koji se smatra jednom od legendi glazbe 20. stoljeća, preminuo je u 66. godini života.

Njegovo beživotno tijelo je danas pronađeno u njegovom domu u gradu Memphisu. Šerifov ured odbija špekulirati o uzrocima smrti, ali se pretpostavlja da smrt nije nasilna.

Hayes se rodio u Memphisu, gdje je sa 21 godinu života završio srednju školu. Od obrazovanja ga je više zanimala glazbu za koju je pokazao veliki talent te sudjelovao kao član brojnih bendova. Još ranih 1960-ih Hayes je postao jedan od vodećih glazbenika izdavačke kuće Stax Records.

Za nju je snimio album "Hot Buttered Soul", koji se smatra vrhuncem soul žanra. Dvije godine kasnije je skladao glazbu za legendarni "blaxploitation" film "Shaft". Za nju je dobio "Oscara", a naslovna tema je postala jednom od najprepoznatljivijih u povijesti filmske glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hayesa je uz markantni glas resila i markantna pojava koju su od 1970-ih počeli koristiti i holivudski režiseri. Od njegovih brojnih nastupa u filmovima je najpoznatija uloga Vojvode, vođe zatvorenika u kultnom SF-filmu "Bijeg iz New Yorka".

Mlađim generacijama je Hayes ipak najpoznatiji po tome što je posudio glas Kuharu iz kultne TV-serije South Park. Taj je angažman, međutim, neslavno završio kada je Hayes, deklarirani scijentolog, otkazao suradnju tvorcima serije tvrdeći da epizoda posvećena Tomu Cruiseu vrijeđa njegove vjerske osjećaje.

Hayes se ženio četiri puta te iza sebe ostavio dvanaestoro djece i troje unučadi.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara