Preminuo Zdravko Martinović, žrtva isparavanja ugljičnog dioksida iz Karlovačke pivovare

Preminuo Zdravko Martinović, žrtva isparavanja ugljičnog dioksida iz Karlovačke pivovare

ZDRAVKO MARTINOVIĆ, muškarac koji je stradao tijekom šetnje sa psom uz potok kraj Karlovačke pivovare, preminuo je sinoć oko 22 sata na Odjelu intenzivne njege bolnice u Karlovcu.

Nesretni je 64-godišnji Karlovčanin, podsjećamo, 23. veljače pao u duboku komu, iz koje se nije probudio.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je istražni zahtjev Županijskom sudu u Karlovcu protiv pet osoba iz Karlovačke pivovare (tehnički direktor Gabor Ligeti,  rukovoditelji pojedinih odjela Slaven Siladić, Zrinka Odrčić, zaposlena na poslovima ekologije i Marinko Kovačić, rukovoditelj u fermentorima, te zaposlenica Marija Tufeković), kao i protiv same kompanije zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, te je svojevremeno zatražilo određivanje pritvora i mjere opreza.

U Karlovačkoj pivovari potvrdili su početkom ožujka, podsjećamo, da su pronađene indikacije da je ugljični dioksid koji je nus produkt prirodnog procesa fermentacije, ušao u kanal otpadnih voda.

Ugljični je dioksid nepažnjom ispušten u odvodni kanal, koji dijeli Martinovićevo dvorište od dvorišta pivovare. Riječ je o plinu bez mirisa, koji na probavnom sustavu uzrokuje mučninu, povraćanje i krvarenje. Udisanje ugljičnog dioksida može izazvati gušenje i hiperventilaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U postrojenju u kojem se obavlja fermentacija piva, kao dio procesa, oslobađa se ugljični dioksid koji bi odvodnim cijevima trebao odlaziti u zrak. Navodno je na tim cijevima došlo do puknuća pa  veća koncentracija toga plina odlazi u ispust i kanal.

Nekoliko dana nakon što je potvrđeno da je ugljični dioksid nepažnjom ispušten u odvodni kanal, glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu Alenka Laptalo, izjavila je da do istjecanja ugljičnog dioksida iz Karlovačke pivovare nije došlo zbog puknuća ili oštećenja cijevi, već zbog načina na koji su cijevi postavljene, te da postoji mogućnost da je taj plin nekontrolirano istjecao već nekoliko mjeseci unatrag.

Inspekcija zaštite okoliša Karlovačkoj pivovari 12. ožujka privremeno je, zbog opasnosti od daljnjeg onečišćenja okoliša,  zabranila rad. Privremena zabrana ipak se može nazvati okončanom, budući da je jučer u Karlovačkoj pivovari započela pokusna faza, kada je u pogonima ponovno započeo proces vrenja piva.

B.S. 
Foto:Radio Mrežnica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara