"preporod": nagrada pavletiću i jalšovcu je nezabilježen primjer neukusa

Školski sindikat "Preporod" ocijenio je danas kako je dodjela saborske nagrade "Hrvatski grb" za promicanje parlamentarizma i demokracije u iznosu od po 100.000 kuna potpredsjednicima Sabora Vlatku Pavletiću i Bolti Jalšovcu "nezabilježen primjer političkog neukusa i devalvacije moralnih i društvenih vrijednosti".

"Obrazloženje da je Pavletiću nagrada dodijeljena zato što je mirno predao vlast doista je vrhunac političkog cinizma i licemjerja i pitam one koji su glasali za takvu odluku znači li to da je u demokratskoj zemlji trebalo nekako drugačije predati vlast?", stoji u priopćenju predsjednika "Preporoda" Vinka Filipovića.

Ustvrdio je kako je sramota da je "nagrada dodijeljena čovjeku koji je na račun poreznih obveznika sebi i članovima obitelji kupovao stvari za osobne potrebe ili navodno tražio predsjedničku mirovinu zbog kratkog obnašanja dužnosti predsjednika Republike".

"Ništa manje nije upitan ni Jalšovec, poznat po kontraverznom govoru na Bleiburgu ili uvjetovanjem ostanka u koaliciji ako mu ostane funkcija potpredsjednika Sabora", napominje Filipović.

"Ako su nagrađeni saborske perjanice promicanja parlamentarizma i demokracije", Filipović se pita "kakvi li su tek svi drugi zastupnici koji nagradu nisu dobili?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uistinu je bahato i socijalno neosjetljivo, uz dodjelu zlatnika vrijednog više od 10.000 tisuća kuna, na račun poreznih obveznika isplaćivati i iznos od 100.000 kuna dok više od stotinu tisuća građana živi od socijalne pomoći, a nekoliko stotina tisuća umirovljenika živi na granici egzistencije, ocijenio je "Preporod".

Taj sindikat smatra kako je "sramotno da je tako visoka nagrada isplaćena ionako predobro plaćenim saborskim zastupnicima koji uglavnom pasivno statiraju na sjednicama Sabora čime ne opravdavaju niti svoju visoku plaću".

Nagrada "Zlatni grb" je višestruko veća od nagrada za životno djelo na područjima kulture, znanosti ili obrazovanja, a gotovo je deset puta veća od godišnje nagrade koja se dodjeljuje nekolicini najboljih učitelja i profesora i to nakon nekoliko desetljeća napornog rada, upozorava "Preporod".

"Nisu li i na ovaj način političari (ne)svjesno pokazali kako im nije stalo do općeg dobra hrvatskih građana, nego da su im jedino važni njihovi osobni interesi?", pita se predsjednik tog sindikata.

(Hina) pp ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara