PRESAVRŠENA AKUSTIKA U NOVOJ DVORANI DISNEY?

Neki misle da se u novoj koncertnoj dvorani Walt Disney, vrijednoj 274 milijuna dolara, može čuti igla kako pada, što bi mogao biti problem. L

U koncertnoj dvorani gotovo savršene akustike, publika može čuti svaku notu, a glazbenici svaki kašalj i šum.

Dvorana Disney, arhitekta Franka Gehryja, zapanjujući vrtlog čelika koji izgleda kao da lebdi na svojem uglu u centru Los Angelesa, privlači pozornost ne samo arhitekturom, već i svojom izvornom akustikom.

Dom Losangeleske filharmonije otvorio je vrata u listopadu uz mnogo pompe, nakon 16 godina stvaranja.

Nakon što se stišala prašina oko vanjske ljuske, glavnim predmetom interesa postala je bogata, jelovinom ukrašena unutrašnjost.

Nakon izvedbi svih vrsta - klasične, jazz, zborske i dječje glazbe, kao i premijere filma "Matrix Revolutions" - dvorana je glavna tema razgovora u gradu. Debata se vodi oko toga je li to akustična nirvana kakva bi trebala biti.

Kvaliteta zvuka, projekt Yasuhise Toyote, komentira se ovisno o tome tko sluša što i gdje, u dvorani s kružnim sjedenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grant Gershon, već tri godine voditelj 40-godišnjeg Zbora Los Angelesa, na svečanom je otvaranju, između ostaloga, izveo a capella "Lux Aeterna" Gyorgyja Ligetija. Publika smještena kraj zbora, koji je stajao s dvije strane dvorane, tužila se na nesklad zvuka.

Tjedan dana kasnije zbor je s Esa-Pekkom Salonenom i Filharmonijom izvodio Mahlerovu Drugu simfoniju ("Uskrsnuće"), a Gershon je pjevao sa svojim zborom.

"Bilo je fantastično", kaže 42-godišnji zborovođa. "Na kraju sam bio u suzama. To se ne događa često - kad vas sve pogađa punom snagom".

U slučaju dvorane Disney, nažalost, punom snagom pogađaju i obični zvukovi iz publike, kao što je listanje stranica, kašljanje, kihanje i čišćenje grla te ulazak zakašnjele publike. Ti zvukovi nisu glazba za ničije uši. Za vrijeme prvog jazz koncerta, pijanist Keith Jarrett glasno se potužio na akustiku kad su zakašnjeli gosti protapkali dvoranom, rekavši da zvuk putuje bolje od publike prema pozornici.

Ideja da dvorana Disney služi u najrazličitije svrhe privlačna je u smislu popunjavanja blagajne, ali u praksi možda neće funkcionirati.

Don Davis, skladatelj glazbe za "Matrix Revolutions", rekao je da se dvorana pokazala razočaravajućom. "Prostorija previše odjekuje. Svako pojačanje tamo je greška. Dvorana nije za to projektirana", kaže Davis.

No, kad se radi o poklonicima klasične glazbe, ljepota izvorne Mozartove simfonije oduševit će slušače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara