Press centar za okoliš predlaže Vladi osnivanje povjerenstva za akcidentne slučajeve

PRESS centar za okoliš Hrvatske predložio je danas Vladi hitno osnivanje državnog povjerenstva za akcidentne slučajeve ugroze prirode.

U povodu najnovijeg ekocida zaštićenih bjeloglavih supova, te niza prijašnjih ekoloških incidenata, nedavno osnovani Press centar za okoliš Hrvatske sa sjedištem u Osijeku, uputio je danas Vladi otvoreno pismo u kojemu upozorava premijera Ivu Sanadera da dosadašnja zaštita u zaštićenim dijelovima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode nije primjerena.

Da jest tako potvrđuje činjenica da su intervencije inspektora zaštite prirode brojne, ali nažalost bez konzekvenci, kaže se u pismu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju Press centra, u povjerenstvu za akcidentne slučajeve ugroze prirode, koji bi se skraćeno zvao PaSup, bili bi predstavnici Uprave za zaštitu prirode, Ministarstva unutarnjih poslova, Zavoda za zaštitu prirode, Veterinarskog instituta, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma. Povjerenstvo bi usko surađivalo s ekološkim udrugama i novinarima, te s lovcima i sportskim ribolovnim udrugama.

Ideja je da povjerenstvo sustavom brzog uzbunjivanja i djelovanja reagira u slučajevima požara, pomora riba, prolijevanja nafte, a posebna aktivnost bila bi usmjerena prema zaštićenim vrstama životinja.

Takvo bi povjerenstvo brzo usmjeravalo informacije prema nadležnim tijelima i institucijama radi djelotvornijeg rješavanja ugroze prirode i prirodnog bogatstva, navodi se u pismu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara