Presuda Blaškiću može neizravno utjecati na buduće odluke Haškog suda

ODLUKA Žalbenog vijeća Haaškog suda da smanji kaznu hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću sa 45 na devet godina zatvora može imati neizravne posljedice na buduće presude tog suda, jer sve presude koje taj sud donosi utječu na formiranje sudske prakse, izjavio za subotnji broj beogradskog dnevnika "Danas" Momčilo Grubač, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

"U svim budućim slučajevima suđenja i presuda, sud će imati u vidu i ovu praksu. Ne može se tvrditi da će to izravno imati utjecaj na buduće presude, ali neizravno sigurno", kazao je Grubač.

Dodao je da nije upoznat s obrazloženjem odluke i razlozima kojima se drugostupanjsko vijeće rukovodilo u donošenju presude, ali je mišljenja da "netko očito griješi", jer je "prvostupanjski sud s aspekta činjenica bio bliže događajima i imao je na raspolaganju više činjeničnog materijala, te je vrlo čudna odluka o diskrepanciji kazne koju je izreklo jedno i drugo vijeće istoga suda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnik Zoran Ateljević za isti list kaže da je sudska praksa da odluke u jednom sudu i procesu, "ako nemaju neposredno, imaju posredno djelovanje na ostale procese", te da će drugostupanjska presuda generalu Blaškiću imati utjecaj na haaški proces Slobodanu Miloševiću.

Odvjetnik Ateljević je dodao da će se "određeniji zaključci i mišljenja" moći dati tek nakon upoznavanja sa sadržajem drugostupanjske presude generalu Blaškiću.

(Hina) xttag ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara