Presuda Gotovini tek na jesen ili zimu

Tekst: F.M.
Foto: ITCY


PRESUDA Anti Gotovini u Haagu uslijedit će tek na jesen ili zimu, a završne riječi obrane i tužiteljstva bit će održane u zadnjem tjednu kolovoza. Gotovina će u trenutku izricanja presude već pet godina biti u pritvoru, a od najavljene presude ovog ljeta neće biti ništa.

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić rekao je za Jutarnji list kako ne zna kad će biti presuda, jer su je haški suci dosad izricali u vremenu od dva do deset mjeseci nakon iznošenja završnih riječi. Najdulje čekanje bilo je prilikom izricanja nedavnih presuda za Srebrenicu, ali to je puno kompliciraniji slučaj, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mišetić ne želi prognozirati

Mišetić ne može "prorokovati" kad bi presuda mogla biti. Može se očekivati da neće uslijediti za manje od dva mjeseca, jer se radi o ozbiljnom i politički eksplozivnom slučaju, pa će suci vjerojatno uzeti vremena da detaljno prouče slučaj.

Tužiteljstvo će na zadnjem ročištu imati šest, a obrane Gotovine te generala Ivana Čermaka i Mladena Markača po dva i pol sata za iznošenje završnih riječi.

Suđenje je dosad trajalo 303 dana. Počelo je 11. ožujka 2008. godine, a počelo bi i puno ranije da nije bilo višegodišnjeg Gotovininog bijega pred hrvatskim vlastima. Tužiteljstvo je pozvalo 81, a obrana 57 svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara