PRESUDA U SLUČAJU PROTIV "TUTE I ŠTELE" U PONEDJELJAK

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) u ponedjeljak će izreći presudu u slučaju protiv dvojice hercegovačkih Hrvata Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele koji su bili optuženi za zločine počinjene na području Mostara i Jablanice 1993. godine. L

U završnoj riječi, koja je održana u listopadu prošle godine, tužitelji su tražili kaznu od 35 godina zatvora za Naletilića i 25 godina za Martinovića.

Izricanje presude Martinoviću i Naletiliću prvotno je bilo predviđeno za 24. ožujka, ali je otkazano četiri dana ranije slijedom zahtjeva Tutina odvjetnika Krešimira Krsnika za dodatno razmatranje dokaza sadržanih u dokumentima koje je nedugo prije primio od tužitelja Kennetha Scotta.

Na raspravi o tim dokumentima, održanoj pred sudskim vijećem 20. ožujka, obrana je dokazivala da oni imaju potencijalno oslobađajući karakter za Naletilića i da ih je Tužiteljstvo namjerno zatajilo, iako je po Pravilu 68. Suda bilo dužno predati ih obrani.

Tužiteljstvo je tvrdilo kako nije ocijenilo da sporni dokumenti potpadaju pod pravilo 68. (oslobađajući materijal) te stoga nisu ranije bili predani obrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud je odgodio donošenje presude na tjedan dana tijekom kojih je zaključio da dokumenti nemaju takav pravni karakter da bi uvjetovali ponavljanje dokaznog postupka za Naletilića.

Suđenje je obojici počelo u rujnu 2001. godine, iako je Haški sud, primjenjujući prvi put u svome radu članak 71. Pravila Suda o postupku i dokazima, uzimao, prije početka samog suđenja od 23. srpnja do 3. kolovoza, iskaze svjedoka tužiteljstva.

Martinović je izručen ICTY-ju u kolovozu 1999. bez većih problema, dok je Hrvatska neko vrijeme odbijala izručiti Naletilića, izgovarajući se na njegovo zdravstveno stanje. Zbog toga je dobila prijavu Vijeća sigurnosti UN-a zbog nesuradnje, a Naletilić je u pritvor u Den Haag stigao 21. ožujka 2000. godine.

Naletilić i Martinović su osuđeni po osobnoj i po zapovjednoj odgovornosti za zločine koje su 1993. godine, na području Mostara i Jablanice, počinile Kažnjenička bojna, kojom je zapovjedao Tuta, te antiteroristička jedinica u sklopu te bojne "Vinko Škrobo", na čijem je čelu bio Štela.

(Hina) bis rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara