PRETPREMIJERA PREDSTAVE "ZOOLOŠKA PRIČA" U "GAVELLI"

Predstava "Zoološka priča" Edwarda Albeea u režiji Slavka Brankova pretpremijerno je izvedena večeras na Sceni Mamut Dramskog kazališta "Gavelle".

"Zoološka priča" je jednočinka o dva karakterno suprotna lika, o Jerryju, ofucanu i pomalo agresivnu lutalici, i Peteru, uspješnu uredniku u izdavačkoj kući. Jerry (glumi ga Đorđe Kukuljica) i Peter (Drago Meštrović) susreću se jednoga nedjeljnog sunčanog popodneva u newyorškom Central Parku. Jerry u Peteru vidi idealnu osobu koja će saslušati njegovu životnu priču, ali i nekoga tko će mu poslužiti za skrivene motive.

Književni kritičari ocijenili su da "Zoološka priča" progovara o pokušaju da se uspostavi komunikacija kao temelj međuljudskih odnosa te da Albee u liku Jerryja i njegovim ironijskim diskursom ruši mit o ozloglašenu, ali primamljivu "američkom snu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Edward Albee (1928., Washington), američki dramatičar i kazališni producent, pojavljuje se na američkoj kazališnoj sceni potkraj pedesetih kao prvi predstavnik nove američke subverzivne drame.

Napisao je 25 drama, od kojih je naizvođenija bila "Tko se boji Virginije Woolf", po kojoj je snimljen i film. Albee slovi kao jedinstven, beskopromisan, kontroverzan i provokativan pisac, jer preispituje i osuđuje samodopadnost i površnost suvremenog američkog društva. "Zoološka priča", napisana 1959., njegovo je prvo dramsko djelo.

Osim režije glumac Slavko Brankov u predstavi potpisuje scenografiju i izbor glazbe. Dramaturginja je Jelena Kovačić, a kostimografkinja Marita Ćopo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara