Preuzimaju inicijativu: Austrijanci bi ispitali Zagorca o Hypo banci putem videolinka

Foto: Arhiva

ISTRAŽITELJI u Klagenfurtu žele ispitati bivšeg generala Vladimira Zagorca u vezi afere Hypo banke, a kako se doznaje iz krugova bliskih austrijskim istražiteljima, protiv Zagorca mogla bi se podići još jedna optužnica vezana za Hypo banku. Kako donosi Nachrichten.at, austrijski istražitelji trenutno traže pravnu pomoć hrvatskih kolega kako bi im se omogućilo ponovno ispitivanje Zagorca koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Istrage u Lihtenštajnu i u Austriji

Ispitivanje Zagorca moglo bi se dogoditi ili izvan zatvora, ili što je puno vjerojatnije putem videolinka. Za sada nema kalkulacija što bi Zagorec mogao novog reći Austrijancima, no s obzirom na dosadašnji tijek događaja navodno bi tema razgovora mogla biti pranje novca iz Hypo banke od šverca oružja, ali i njegova saznanja oko poslovanja Hypo banke u Hrvatskoj. 

Do sada se Zagorca povezivalo da je s bivšim članovima Uprave Hypo banke Günterom Striedingerom i Walteomr Groierom oštetio Hypo banku za 15 milijuna eura, a banka je navodno taj novac izgubila na preprodaji nekretnina u projektu Punta Skala. 

Austrijanci preuzimaju inicijativu

Protiv Zagorca predistraga se vodi i u Lihtenštajnu zbog sumnje u pranje novca preko tvrtki povezanih s Hypo Alpe Adria grupom, što je svojedobno bilo potvrđeno od strane državnog odvjetnika u Vaduzu Roberta Wallnera. Zagorčevi odvjetnici više su puta naglašavali da je bivši general u tim slučajevima nevin, da je legalno dobivao kredite i poslovao, a zbog napisa u medijima protiv određenih glasila u Austriji najavili su i tužbe.

Ukoliko se ova vijest pokaže točnom i zaista se službeno zatraži od DORH-a svjedočenje Zagorca bit će to i službeni znak kako Austrijanci ne vjeruju hrvatskoj strani kada je riječ o istragama o poslovanju Hypo banke u našoj zemlji. Do sada se uvijek govorilo kako će Zagreb procesuirati svoje građane dok će Austrijanci pružiti pravnu pomoć i dokumentaciju, no ovo je prvi pravi znak preuzimanja inicijative. 

Ne događa se ništa oko Hypo banke

Kako primjećuju Austrijanci afera Hypo banka u Hrvatskoj za sada ima samo dva imena u fokusu hrvatskih istražitelja, ali i novinskih naslova. To su bivši šef HDZ-a Ivo Sanader kao i bivši general Vladimir Zagorec koji se povezuju s pranjem novca. Navodno se tako protiv Zagorca u Austriji već pokreće postupak dok je protiv Sanadera u Zagrebu počela istraga za slučaj kredita iz 1995. godine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sanader sjedi u zatvoru u Salzburgu, a Zagorec se nalazi trenutno na izdržavanju kazne u Hrvatskoj, no ne događa se ništa, zaključuje Nachrichten.at, dodajući kako za zatišje u istragama oko Hypo banke postoje razlozi tehničke prirode, ali i politički. Primjerice Sanader pokušava sve kako ne bi bio izručen Hrvatskoj.

Politički razlozi

Isto tako, unatoč nedavnom očitovanju hrvatskog Državnog odvjetništva kako ne postoji dovoljna suradnja s Austrijancima, odnosno da službeni Beč još uvijek nije glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću predao svu zatraženu dokumentaciju, to je danas opovrgnuo Helmut Jamnig glasnogovornik tužiteljstva u Klagenfurtu. Naime, on kaže kako su u posredstvom uzajamne pomoći predani svi zatraženi dokumenti.

Zaključuje se kako su razlozi neistraživanja Hypo banke nesumnjivo i političke naravi s obzirom da bi istraga oko Hypo banke mogla izbaciti i danas aktualna imena iz HDZ-a.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara