Preval ipak izabran za predsjednika Haitija

NAKON višetjednog natezanja oko rezultata prvog kruga izbora, optužbi za namještanje, demonstracija i krvavih oružanih sukoba u koje su se upetljali i UN-ovi "mirovnjaci", Haiti konačno ima novog predsjednika.

Rene Preval, bivši predsjednik, poznat kao jedan od najbližih suradnika svrgnutog ljevičarskog predsjednika Jean-Bertranda Aristidea, proglašen je predsjednikom nakon što je izborno povjerenstvo odlučilo promijeniti tumačenje izbornog zakona, odnosno nevažeće listiće - kojih je bilo 4,67 % od ukupnog broja glasova - ravnomjerno raspodijeliti na sve kandidate. Tako je Preval dobio više od 50 % glasova neophodnih da postane predsjednikom već u prvom krugu.

Iako su američka administracija i UN-ov generalni tajnik Kofi Annan izbore na Haitiju držali poštenim i pravednim, taj stav nije dijeio veliki broj Haićana - pogotovo sirotinja koja tradicionalno podržava Aristidea, odnosno Prevala. Mnogi su padanje broja njegovih glasova ispod 50 %  nakon naknadnog prebrojavanja držali zavjerom s ciljem da se Prevalov izbor spriječi u korist kandidata kojemu su skloniji vladajući slojevi. Te su optužbe dobile na snazi nakon otkrića velikog broja praznih glasačkih listića na smetlištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preval je godine 1996. ušao u povijest kao drugi demokratski izabrani predsjednik u povijesti Haitija, a godine 2001. kao prvi koji je s te dužnosti otišao istjecanjem mandata.

Prevala mnogi drže umjerenijim od Aristidea, čiji je nasilni odlazak s vlasti 2004. godine djelomično bio i posljedica prevelikog oslanjanja na ulične bande i sklonosti fizičkim likvidacijama političkih protivnika. Za razliku od većine Aristideovih pristaša, koje UN-ove "mirovnjake" smatraju okupacijskom vojskom u službi američkih i francuskih imperijalista, Preval se već izjasnio kako je jasno da će UN morati ostati na Haitiju "mnogo godina".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara