Prevedeno Noethovo glasovito djelo "Priručnik semiotike"

"Priručnik semiotike", glasovito djelo Winfrieda Noetha, svojevrsna enciklopedija semiotike, njezine povijesti i stanja, objavljen je u hrvatskom prijevodu u biblioteci "Teorija" zagrebačkoga nakladnika Ceresa.

Noeth u knjizi, kako napominje izdavač, izlaže moderne teorije beskrajne semioze, kakve se očituju pri istraživanju jezika i jezikoslovlja, prirode i biologije, kulture i umjetnosti, sredstava javnog priopćavanja, promidžbe i suvremene civilizacije.

Priručnik semiotike obavješćuje o povijesti, o načelima teorije znaka i komunikacije, raznim tendencijama i strujama te o istraživanju o znakovnim procesima u prirodi i kulturi.

Pojedina poglavlja knjige, pored jezikoslovnih pitanja, izlažu i susjedna područja kao što su biosemiotika, zoosemiotika, nerječito komuniciranje, književnost, slikarstvo, glazba, te semiotika kulture i medija.

Prvo izdanje knjige objavljeno je 1985. i doživjelo je velik odjek u znanstvenim i sveučilišnim krugovima.

Recenzent hrvatskog izdanja Josip Silić preporučio je to djelo kao sveučilišni priručnik iz kojega će crpiti podatke studenti književnosti, jezika, opće lingvistike, studenti filozofije, sociologije, psihologije i, općenito, svi studenti u čijem studiju semiotika ima odgovarajući udio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i posebnom vrijednošću prijevod djela koje ima vrijednost originala. Akademik Ante Stamać djelo je preveo, po izdanju iz 2000., tako da je ono, ne samo razumljivo i lako čitljivo, već je uspio naći odgovarajuće riječi ili ih je sam kreirao, napominje Silić.

Winfriedh Noeth (1944.) jedan je od najznamenitijih stručnjaka za semiotiku na svijetu. Od 1978. profesor je anglistike, lingvistike i semiotike na Sveučilištu u Kasselu te ravnatelj Znanstvenog centra za proučavanje kulture na istom sveučilištu.

Osim Priručnika semiotike (1985., 2000.), na njemačkom je, engleskom i portugalskom jeziku objavio više znanstvenih radova iz semiotike, lingvistike i teorije kulture.

U nazočnosti autora predstavljanje "Priručnika semiotike" bit će večeras u Osijeku, a 20. listopada u Zagrebu.

(Hina) xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara