Prevelik izlov ugrozio morske pse u sjevernom Atlantiku

ZBOG prekomjernog izlova u sjevernome dijelu Atlantskoga oceana, nekoliko vrsta morskih pasa gotovo je istrijebljeno, upozorili su kanadski istraživači.

Ukupna populacija spustila se u posljednjih petnaest godina za pedeset posto, a broj mlatova pao je za 89 posto, objavili su Julia Baum i kolege sa sveučilišta Dalhousie u Halifaxu.

´Broj mlatova, velikih bijelih psina i lisica pao je za više od 75 posto u posljednjih 15 godina´, piše u izvješću objavljenom u časopisu Science.

Analizirali su podatke s ribarskih brodova koji su u sjeverozapadnome Atlantiku od 1996. do 2000. lovili tune i sabljane, također vrste ugrožene ribolovom. Ribarske su posade bilježile podatke o svim morskim životinjama uhvaćenima na parangal koji ima i 550 udica na svakom najlonu.

´Procjenjujemo da je broj svih zabilježenih morskih pasa, osim dugonose psine, pao za više od pedeset posto u posljednjih osam do petnaest godina´, pišu istraživači i dodaju da velikih bijelih psina uopće i nema u nekim područjima.

´Naši rezultati pokazuju da je pretjerani izlov zaprijetio velikim obalnim psima i psima otvorenih mora u sjevernom Atlantiku´, tvrde istraživači. Morski rezervati nisu rješenje, dodaju, jer morski psi plivaju daleko izvan granica takvih rezervata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapravo, rezervat može čak i naškoditi ako i ribarenje suzi na manji prostor i zato znanstvenici preporučuju da se zaštita velikih morskih grabljivica, poput morske kornjače i tune, proširi i na morske pse.

A zašto uopće spašavati morskoga psa? Zato što je iznimno važan za morski ekosustav, naglašavaju znanstvenici, a unatoč medijskoj pozornosti, morski pas i nije tolika prijetnja čovjeku.

George Burgess, direktor Međunarodnoga centra za napade morskih pasa sa Sveučilišta u Floridi, kaže da su 2001. u cijelome svijetu morski psi neizazvani napali 76 ljudi, a petero i ubili.

Za usporedbu, u svijetu svake godine uhvate i ubiju čak stotinu milijuna morskih pasa. Love ih zbog peraja, a ribarice ih znaju i slučajno ubiti.

U akciju spašavanja morskih pasa uključio se čak i Peter Benchley, autor koji ih je 1974. učinio planetarno slavnima svojim romanom ´Ralje´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara