Previše vitamina i minerala štetno za zdravlje

NEKI vitaminski i mineralni nadomjesci hrani mogu biti štetni, ako ih se uzima previše i predugo, objavila je britanska Agencija za hranu.

Iako je većina nadomjestaka zdrava, previše krom - pikolinata može uzrokovati rak, ističe Agencija, koja je izdvojila još nekoliko vitamina i minerala čije dugotrajno uzimanje može biti štetno.

Velike doze vitamina C, kalcija i željeza mogu negativno utjecati na zdravlje, čak i ako se uzimaju u kraćim razdobljima, iako s prestankom uzimanja simptomi nestaju.

"Iako se većina potrebnih tvari može dobiti ujednačenom hranom, velik broj ljudi uzima nadomjeske. No, njihovo prekomjerno uzimanje u dugom razdoblju može biti štetno", rekao je direktor Agencije sir John Krebs.

Agencija upozorava da više od 1.000 miligrama vitamina C, 1.500 miligrama kalcija i 17 miligrama željeza dnevno može uzrokovati probavne tegobe i proljev. Ohrabruje, ipak, da simptomi nestanu, kada ih se prestane uzimati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija savjetuje da se ne uzima više od 10 miligrama vitamina B6 dnevno, osim ako liječnici ne propišu suprotno. Beta-karoten, antioksidans iz naranača, može dovesti do nepovratnih štetnih posljedica za pušače, ako se uzima u velikim dozama i u dugim razdobljima. Pod tim je uvjetima mangan opasan za starije osobe, kao i nikotinska kiselina, cink i fosfor.

Agencija je sastavila listu od ukupno 34 vitamina i minerala, upozoravajući na štetnost njihove dugotrajne uporabe.(Hina) bcav bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara