Prevrući za život: Kepler van sunčevog sustava pronašao dva planeta veličine Zemlje

Foto: NASA

NASA-ini znanstvenici su pronašli dva planeta veličine Zemlje koji orbitiraju oko zvijezde izvan našeg solarnog sistema, što smatraju ohrabrujućim znakom za misiju pronalaska inteligentnog života u svemiru.

Ovaj pronalazak potvrđuje da projekt Kepler, koji za cilj ima pronalazak planeta sličnih Zemlji, nije promašena investicija, smatra Francois Fressin.

Pronađeni planeti nazvani su Kepler-20e i Kepler-20f. Prvi je u promjeru samo tri posto veći od Zemlje, a drugi je deset posto manji od našeg planeta. Oba planeta su stjenovita poput Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, gotovo je sigurno da na njima nema života jer se nalaze preblizu njihovom suncu, zbog čega su temperature na tim planetima između 425 i 760 stupnjeva Celzijusa.

Otkad je pokrenut 2009. godine, teleskop Kepler pronašao je desetine planeta koji bi mogli biti veliki približno kao i Zemlja, ali ovo je prvi put da je tako nešto potvrđeno.

Ranije ovog mjeseca znanstvenici su pronašli planet koji kruži oko udaljene zvijezde s površinskom temperaturom od ugodnih 22 stupnja. Međutim, bio je prevelik, 2,4 puta veći od Zemlje, zbog čega je malo vjerojatno da na njemu ima života. Znanstvenici pretpostavljaju da taj planet strukturno više nalikuje Neptunu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara