Pričaj mi u desno uho, pjevaj u lijevo

Pričaj mi u desno uho, pjevaj u lijevo

LIJEVO i desno ljudsko uho različito reagiraju na zvukove pa desno bolje reagira na govor, a lijevo na pjevanje, tvrde znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta UCLA.

Istraživanje kalifornijskih znanstvenika koje je obuhvatilo 3000 novorođene djece pokazuje da razlike u sluhu, koje se dosad pripisivalo staničnim razlikama između desne i lijeve polovice mozga, zapravo nastaju u samom uhu.

"Uvijek smo vjerovali da desno i lijevo uho funkcioniraju jednako", rekla je Yvonne Sininger, autorica studije koju je objavio Science.

Znanstvenici tvrde da bi njihovo otkriće "moglo imati velik utjecaj na razvoj govora i jezičnih sposobnosti pojedinca".

Zahvaljujući mikroskopskim prijemnicima ugrađenim u stanice unutarnjeg uha, znanstvenici su uvodili različite vrste zvukova u uši novorođenčadi kako bi mjerili različite vibracije koje na taj način nastaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvukovi slični govoru izazivali su snažnije varijacije u desnom, a oni sličniji pjevanju u lijevom uhu.

"Naše istraživanje pokazuje da proces slušanja počinje u uhu prije nego što ga preuzme mozak", naglasila je Barbara Cone-Wesson sa sveučilišta u Arizoni, jedna od autorica studije.

"Nakon rođenja uho je tako strukturirano da prepoznaje različite vrste zvuka o koje tada šalje na pravo mjesto u mozgu", tvrdi znanstvenica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara