Prijateljica Ramona Sampedra priznala da mu je pomogla da umre

Prijateljica Ramona Sampedra priznala da mu je pomogla da umre
PRIJATELJICA nepokretnog Španjolca Ramona Sampedra, prema čijoj je životnoj priči snimljen film "Mar adentro" (Život je more), inače španjolski kandidat za Oscara, priznala je u ponedjeljak pred televizijskim kamerama da je pomogla svome prijatelju da umre.

Film Alejandra Amenabara dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada, među njima i one za najboljeg europskog redatelja i glumca koje dodjeljuje Eruopska filmska akademija. Uz to je Javier Bardem, tumač uloge nepokretnog muškarca koji je odlučio umrijeti, proglašen najboljim glumcem na Venecijanskom filmskom festivalu.

Film pripovijeda istinitu priču o Ramonu Sampedru, najpoznatijem španjolskome borcu za eutanaziju, koji je ostao paraliziran nakon nesreće i 30 se godina borio za svoje pravo na smrt.

Sampedro je umro 1998., pred videokamerom koja je snimila njegove posljednje riječi. Nije bilo poznato tko mu je pripravio smrtonosnu smjesu cijanida i vode, no u ponedjeljak je to u televizijskom programu priznala njegova bliska prijateljica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Davao mi je upute, njegove ruke to sam bila ja," kazala je 44-godišnja Ramona Maneiro. Sampedro joj je savjetovao neka ga ne ljubi jer je nešto otrova moglo ostati na njegovim ustima.

Maneiro, čiji je lik također ovjekovječen u filmu pod imenom Lola Duenas, kazala je da Sampedro nije umro tako lako kako se ona nadala i stoga je pobjegla u kupaonu kako ne bi gledala njegovu agoniju.

Nakon Sampedrove smrti bila je privedena ali joj krivnja nije bila dokazana. Ne može više biti krivično gonjena jer je u studenome zločin zastario. Da je bila suđena mogla je dobiti i pet godina zatvora.

Amenabarov jer film pokrenuo oštru raspravu o eutanaziji u Španjolskoj, u kojoj je premijer (socijalist) Jose Luis Zapatero razgnjevio Katoličku crkvu odlaskom na premijerno prikazivanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara