PRIJE GODINU DANA OTET AMERIČKI NOVINAR DANIEL PEARL

Tragično ubijeni američki novinar ´Wall Streeta´ Daniel Pearl prije godinu dana intervjuirao je Jamila Yusufa u svom uredu u Karačiju o islamističkoim mrežama u Pakistanu.

Šef odbora za vezu Karačija savjetovao je 38-ogodišnjeg novinara da prekine istragu o islamističkim pokretima u najvećoj južnoj luci Pakistana, koja je već desetljećima poprište velikog nasilja.

Poziv na Pearlov mobitel označio je kraj tog razgovora. Novinar se ispričao i kazao da mora otići na hitan sastanak.

Jedan sat kasnije, prema pakistanskoj policiji, on je bio taoc militanata čije je djelovanje istraživao.

Tijekom poslijepodneva tog 23. siječnja 2002., prema pakistanskim istražiteljima, Pearl je pao u zamku hladokrvnog militantnog vođe Ahmeda Omara Saeda Sheika, rođenog i obrazovanog u Velikoj Britaniji, s kojim je prije izmjenjivao nevine e-mailove.

Pearl je otet u restoranu u Karačiju i odveden u kolibu u blizini grada koja će postati njegovo posljednje odredište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fotografije zavezanog novinara, kojem drže pištolj uperen u zatiljak, razaslane su elektronskom poštom diljem svijeta. Pearlovi otmičari tražili su oslobađanje talibanskih zatvorenika uhićenih tijekom američke intervencije u Afganistanu i isporuku američkih lovaca F-16 Pakistanu.

Nakon drugog pokušaja bijega, šef otmičara naredio je njegovo ubojstvo. Loša video-snimka njegova ubojstva poslana je američkom konzulatu u Karačiju 21. veljače.

Pearlovo tijelo pronađeno je tek u svibnju a službeno je identificirano u srpnju.

Dvanaest mjeseci kasnije Ahmed Omar Saed Sheik čeka izvršenje smrtne kazne na koju je osuđen. Osim Sheika pakistanske su vlasti uhitile i nekoliko njegovih suradnika.

Pakistanski istražitelji još uvijek pokušavaju utvrditi vezu između Pearlovih otmičara i mreže Al-Qaide Osame bin Ladena.

Jamil Yusuf odlično se sjeća svog posljednjeg susreta s Danielom Pearlom, čije je ubojsto izazvalo zgražanje svijeta. ´On je bio vrlo pragmatičan, vrlo skroman i ljubazan´, kazao je Yusuf dodajući kako nikada nije mogao pomisliti da će taj novinar postati ´žrtva takvog ludila´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara