prikazan dokumentarni film ´potomci mojsija rosenberga´

Jednosatni dokumentarni film u dva dijela ´Potomci Mojsija Rosenberga´ redatelja Branka Ištvančića i scenarista Vjekoslava Žugaja prikazan je večeras u Židovskoj općini u Zagrebu.

Prvi dio filma govori o naseljavanju Židova u Požeštini, a drugi o stradanju Židova s tog područja u ustaškim logorima u Staroj Gradiški i Jasenovcu.

Prvi dio filma ´Naseljavanje Židova u Cerniku i Novoj Gradiški´ snimljen je na temelju do sada neobjavljenih i nepoznatih arhivskih dokumenata i muzejske građe, a obrađuje doseljavanje Židova u Požeštinu i njihov prinos društvenom, kulturnom i gospodarskom životu šire zajednice.

Osim toga u tom dijelu filma može se pratiti i doseljavanje Židova u Požegu potkraj 18. i u početku 19. stoljeća. Prvi Židov koji se u Požegu oko 1870. stalno doselio bio je trgovac žitom, kožom i rakijom Mojsije Rosenberg. Tu su i prilozi o njegovim potomcima, o starom židovskom groblju i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugi dio filma ´Stradanje Židova od 1941. do 1945.´, sniman na prostorima logora u Staroj Gradiški i Jasenovcu, govori o uništenju oko 80 posto pripadnika židovske zajednice toga područja u Drugom svjetskom ratu, u progonu koji se provodio na temelju tzv. rasnih zakona Nezavisne Države Hrvatske (NDH) donesenih 1941.

Kako je u samu filmu istaknuo publicist Slavko Goldstein, svijetla točka u tim ružnim događajima bili su građani koji su pomagali i spašavali Židove, a po njegovim riječima tomu su mnogo pridonijeli i Katolička crkva i Caritas u Zagrebu te samostani po manjim mjestima koji su najviše pomogli u spašavanju židovske djece.

Scenarist filma Vjekoslav Žugaj autor je i knjige ´Židovi novogradiškoga kraja´ koju je 2001. izdala Židovska općina u Zagrebu.

Večerašnje prikazivanje filma priredilo je Kulturno društvo ´Miroslav Šalom Freiberger´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara