Prikazan Dovranićev film "Vukovarski poliptih IV"

Dokumentarni film redatelja Darka Dovranića "Vukovarski poliptih IV zločin i zločinci" prikazan je večeras u zagrebačkoj Hrvatskoj kulturnoj zakladi.

O filmu su govorili svjedok zločina u Vukovaru nad hrvatskim vojnicima i civilima Dragutin Berghofer Beli, ravnatelj Ratnoga saniteta u Vukovaru dr. Juraj Njavro, sudac Županijskog suda u Osijeku Miroslav Jukić i povjesničar Josip Jurčević.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbol bila je najavljena, ali nije došla.

Pokolj u Vukovaru se dogodio pred očima boraca za ljudska prava, rekao je Njavro i dodao kako je "u samoj blizini stratišta među inima stajao i međunarodni posrednik Sirius Vance".

Ako ne postoji kolektivni grijeh kako može postojati kolektivni oprost, zapitao je Njavro i upozorio kako nije moguće od bake koja je na svojim rukama donijela mrtvu šestomjesečnu bebu tražiti oprost za one koji su ubili to dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Film je blag i u njemu nema ništa sporno, rekao je Jurčević i dodao kako ne vidi nikakva razloga za sprječavanje njegova prikazivanja na HTV-u.

O mučenjima u srpskim logorima govorio je Dragutin Berghofer Beli koji je napomenuo kako su prije likvidacije, novinara Radio Vukovara Sinišu Glavaševića četnici nasmrt pretukli.

Film "Vukovarski poliptih IV - zločin i zločinci" snimljen je 1996. godine ali nikada nije prikazan na Hrvatskoj televiziji.

U filmu je ispripovijedana istina o vukovarskoj bolnici, događajima na Ovčari i u srpskim logorima.

(Hina) xmkov yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara