Prikazana stravična snimka pogubljenja srebreničkih muslimana

TIJEKOM suđenja bivšem srpskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću haaško tužiteljstvo prikazalo je snimku monstruozne egzekucije, koju su na muslimanima iz Srebrenice izvršili pripadnici jedinice Škorpioni, iako svjedok obrane Obrad Stevanović kaže kako na samoj snimci nije vidio dokaze za tu tvrdnju.

Geoffrey Nice, predmetni tužitelj na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću kazao je da snimka "kristalno jasno dokazuje" da su "Škorpioni" bili su sastavu MUP-a Srbije, te da su boravili u BiH tijekom cijelog razdoblja srebreničkog masakra.

Također je dodao kako je to ipak najmonstruoznija snimka ikad prikazana na televiziji. Stevanović je demantirao povezanost snimke s njegovim svjedočenjem jer Škorpioni nisu bili pripadnici srpskog MUP-a.

Na snimci, koju je načinio jedan od pripadnika Škorpiona, prethodno se vidi da jedinicu blagoslovi pravoslavni svećenik u Đeletovcima, potom kako 25. lipnja 1995. stižu na Pale, te kasnije na planine Jahorinu i Treskavicu, i na kraju kod Srebrenice.

Na dvosatnoj snimci se jasno vide osobe u maskiranim uniformama s crnim beretkama na glavi kako iz vojnog kamiona izvlače civile s rukama svezanim na leđima. Mnogi od njih su brutalno pretučeni, s podljevima na licu, dok u drugom kadru skupina ljudi leži svezana na podu. Vojnik jednoga od njih udara nogom u glavu uz riječi “Što se treseš, pička ti materina”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća scena je prikaz same egzekucije, na kojoj vojnici polako odvajaju muškarce koji stoje svezani u koloni te ih jednog po jednog ubijaju rafalom u leđa. Nakon samog ubojstva čuje se muškarac koji kaže kako mu je "crkla baterija" na kameri: “Ali, izdržati će, radite vi...” - dodao je.

Zbog proceduralne upitnosti uvođenja tako važnog novog dokaza optužbe tijekom protuispitivanja svjedoka obrane, reagirao je i Miloševiću nametnuti branitelj Steven Kay rekavši kako se "radi o senzacionalizmu a ne protuispitivanju jer nema pitanja svjedoku".

Nice je odgovorio da tim dokazom "pobija navode svjedoka da su su pripadnici MUP-a Srbije korektno postupali u BiH".

Ukoliko raspravno vijeće prihvati video-snimku kao dokaz, to bi za optužbu mogla biti "karika koja nedostaje" u povezivanju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Miloševića s genocidom u Srebrenici.

Stevanović je u prvom dijelu sjednice, među ostalim, potvrdio da je su se pripadnici MUP-a Srbije 1995. borili i u Hrvatskoj u sastavu "101 odreda" koji je brojao od 200 do 400 ljudi. No, ustvrdio je da su svi bili dobrovoljci porijeklom iz Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara