Primanje u Vladi u povodu dana antifašističke borbe

SVEČANIM primanjem večeras je u sjedištu hrvatske Vlade obilježen Dan antifašističke borbe (22. lipnja), te 60. obljetnica osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) i ujedinjenja Istre, Rijeke, Zadra i otoka sa zemljom maticom.

Uz antifašističke borce iz Drugog svjetskog rata, primanju su nazočili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, Hrvatske vojske, diplomatskog zbora, vjerskih zajednica, sindikata, gospodarstvenika, Grada Zagreba i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Kada je prije 60. godina krenula u borbu protiv fašizma Hrvatska je jasno izrazila svoje antifašističko opredjeljenje i započela bitku za stvaranje buduće države na demokratskim osnovama, kazao je u prigodnom govoru premijer Ivica Račan.

"Hrvatski partizani stali su na stranu saveznika i svojim djelovanjem stvorili temelje Hrvatske kakva je danas - demokratska, samostalna i suvremena", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećajući na povijesni značaj ZAVNOH-a Račan je kazao kako je tek odlukama tog tijela Hrvatska definirana u svojim današnjim granicama.

"Nije potrebno isticati da današnje društvo teži što većem stupnju demokracije i zaštite ljudskih prava, a temelji tog društva stoje upravo na načelima antifašizma", ustvrdio je Račan, dodavši da se u približavanju Europskoj uniji Hrvatska ponosi svojom antifašističkom prošlošću "koju dijeli s tom istom Europom".

Na primanju je pročitana i ZAVNOH-ova "Odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom", te Gundulićevi stihovi posvećeni slobodi.

(Hina) am jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara