"PRIMER" POBJEDNIK FILMSKOG FESTIVALA SUNDANCE

Niskoproračunski triler "Primer" i glazbeni dokumentarac "Dig!" osvojili su dvije glavne nagrade na filmskom festivalu Sundance koji je proteklog vikenda završio u Park Cityju (Utah), javlja BBC u ponedjeljak.

"Primer", film o dvojici prijatelja koji izume vremeplov, osvojio je nagradu žirija za najbolju filmsku dramu.

Shane Carruth koji je napisao scenarij za film i režirao ga za 7000 dolara izjavio je, primajući nagradu, da je "šokiran".

"Dig!", priča o suparništvu dvojice rock glazbenika, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac. Priča slijedi Antona Newcombea iz kult skupine Brian Jonestown Massacre i frontmana skupine Dandy Warholsa Courtneyja Taylora.

Nagrade su podijeljene u subotu navečer na zatvaranju festivala koji je od 15. siječnja u Park Cityju okupljao stvaratelje neovisnih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Morgan Spurlock, koji je 30 dana jeo samo hranu iz McDonaldsa, a zatim zabilježio učinak toga na svoje tijelo u filmu "Super Size Me", osvojio je nagradu za režiju.

Žiri za kategoriju filmske drame činili su glumci Maggie Gyllenhall i Danny Glover, redateljica Lisa Cholodenko i producent Ted Hope, dok je je žiri za dokumentarce okupio filmske stvaratelje Roryja Kennedyja, Robba Mossa i Chrisa Smitha.

Nagrada publike za filmsku dramu otišla je priči "Maria Full od Grace", filmu na španjolskom, o mladoj Kolumbijki koja krijumčari heroin u SAD. Scenarij za film i režiju potpisuje Joshua Marston, a Catalina Sanino Moreno igra glavnu ulogu.

Nagradu publike za dokumentarac osvojili su Ross Kauffman i Zana Briski za film "Born Into Brothels", o djeci prostitutki u Calcutti.

(Hina) bis bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara