Primorac: Zaklada za znanost počela rad po uzoru na većinu europskih zemalja

NAKON potpisivanja ugovora o financiranju doktorskih studija ministar je znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio da je današnji dan uistinu važan jer je Nacionalna zaklada za znanost počela raditi po uzoru na većinu europskih zemalja čije nacionalne zaklade financiraju značajne projekte iz znanosti i tehnologije.

Predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske (NZZ) i voditelji programa doktorskih studija te predstavnici ustanova na kojima će se studiji izvoditi u Rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta danas su potpisali prvih pet ugovora o financiranju doktorskih studija iz programa "Potpora reformi visokoga obrazovanja - Uspostava programa trećega ciklusa - Doktorski studiji".

"Doktorski studiji od strateške su važnosti za razvoj svakoga društva", rekao je Primorac, istaknuvši da je danas postavljeno i deset osnovnih načela koja su preduvjet da doktorski studiji u Hrvatskoj postaju komplementarni europskima, što traži njihovu reorganizaciju i odgovornost te sustav kontrole kvalitete.

Neka od tih načela su da doktorski studiji trebaju imati isti tretman kao i prethodna dva obrazovna ciklusa, uspostava mentorskoga sustava te sustav financiranja koji će u puno većoj mjeri uključivati privatni i društveni sektor.

Osim toga, organizacijom doktorskih studija po tim načelima predviđa se da oni imaju 180 ECTS bodova (europski sustav prijenosa bodova) koji su zapravo evaluacija (vrednovanje) programa tih doktorskih studija na način kako se to radi u Europi.

Studenti doktorskih studija moraju vrijeme koje će provesti na studiju, a riječ je o najmanje tri godine, cijelo vrijeme raditi na projektu i studij im ne smije biti hobby.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio obrazovanja studenti doktorskih studija trebaju obvezno provesti u inozemstvu (šest do osam mjeseci) što će im, dodao je, omogućiti neke spoznaje do kojih možda nisu mogli doći u Hrvatskoj.

Pri tomu, kako je rekao Primorac, središnju ulogu imaju sveučilišta kao mjesta na kojima se objedinjuje znanost i znanje.

Nacionalnu zakladu za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske osnovao je Hrvatski sabor krajem 2001. sa svrhom promicanja znanosti, visokoga školstva i tehnologijskoga razvoja u Republici Hrvatskoj s temeljnim zadatkom osiguravanja gospodarskoga razvoja i poticanja zapošljavanja.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara