Princ Harry ipak u pozadinu, a ne na frontu?

BRITANSKI MEDIJI posljednjih dana govore kako je zapovjedništvo britanske vojske, u skladu s ranijim najavama, odlučilo poslati princa Harryja u Irak, ali ne i ispuniti njegov zahtjev da sudjeluje u redovnim borbenim operacijama.

Harry bi prema tim špekulacijama mogao služiti jedino vršeći administrativne dužnosti u pozadini, odnosno unutar utvrđenog britanskog vojnog logora na jugu Iraka.

Razlog za tu odluku je nedavni napad na britansko oklopno vozilo "Scimitar" u kojem su na jugu Iraka poginula dva vojnika. To je vozilo isto ono koje bi princ trebao voziti na čelu svog oklopnog izviđačkog voda. Neki od britanski vojnih stručnjaka sumnjaju kako je taj napad bila svojevrsna proba lokalnih pobunjenika koji se nadaju da će uskoro moći ubiti, raniti ili zarobiti popularnog pripadnika britanske kraljevske obitelji i tako zadati najbolniji udarac zapadnoj koaliciji u Iraku.

U prilog tim tvrdnjama ide i znatno veći broj britanskih vojnika koji je u posljednje vrijeme poginuo na pretežno šijitskom jugu Iraka, koja je pod britanskom okupacijom bila daleko mirnija od središnjeg dijela gdje se Amerikanci svakodnevno suočavaju s neprestanim napadima pobunjenika. Smatra se kako su najave o dolasku Harryja na jug Iraka na to područje dovukle brojne pobunjeničke skupine u potrazi za publicitetom.

Čelnici brojnih pobunjeničkih skupina i lokalnih milicija se natječu u što živopisnijim prijetnjama princu Harryju, odnosno opisima što će mu sve učiniti kada im padne u ruke. Da te prijetnje nisu sasvim bez osnova tvrde mnogi sigurnosni stručnjaci prema kojima su iračke vojne postrojbe i policija debelo infiltrirane od strane radikalnih milicija, odnosno agenata susjednog Irana.

Na kraju je i britanska javnost, ispočetka oduševljena s Harryjevom namjerom da poput svojih drugova riskira život, počela sumnjati u to da je njegov odlazak tako dobra ideja. Naime, dio medija smatra da će Harry svojim dolaskom samo na sebe navući pažnju neprijatelja, odnosno bez potrebe dovesti u pitanje život britanskih vojnika.

Navodno je i sam Harry toga u posljednje vrijeme bio svjestan, te da više neće prijetiti ostavkom ukoliko mu ne dozvole da sudjeluje u redovnim operacijama. "To je spreman prihvatiti kao odrasli muškarac", britanskim medijima tvrdi jedan od od njegovih prijatelja.

S druge strane, isti izvori tvrde da se Harry nedavno oprostio od svojih prijatelja te im je rekao "kako se ne boji smrti".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara