Princ Harry skupio milijun funti za djecu Afrike, ali gdje je novac?

SIROMAŠTVO afričke djece toliko je ganulo princa Harrya da je osnovao zakladu te prikupio više od milijun funti. No, djeca su primila samo 10 tisuća, a novac nemilice troši upravitelj sirotišta u Lesotu, javlja Daily Mail.

Prije četiri godine princ Harry je pružio ruku skupini afričke siročadi i obećao im bolji život. Bio je toliko ganut nesrećom djece zaražene HIV-om u sirotištu u Lesotu da je čak snimio dokumentarac pod nazivom "Zaboravljeno kraljevstvo - princ Harry u Lesotu".

U razdoblju od dvije godine osnovao je zakladu Sentebale za svu zaraženu djecu u južnoj Africi govoreći kako je to za njega "doživotna obaveza". No, radnici i djeca sirotišta Maatsu tvrde da ih je zaklada zanemarivala, a otvaranje računa Sentebale pokazalo je da su u pravu.

Deseci tisuća funti potrošeni "za izradu web stranice"

Otkriveno je da su, od 1,15 milijuna funti koliko je prikupljeno prodajom dokumentarca i prošlogodišnjim koncertom u čast princeze Diane, djeca dobila samo 84 tisuće funti.

Iznos od 472 tisuće funti otišao je na plaće zaposlenih, na ured u Lesotu, na kupnju vozila za zaposlene te izradu internet stranice. Ostatak od 600 tisuća funti ostalo je ležati na bankovnom računu, a siročad u domu Maatsu je dobila samo 10 tisuća funti.

Sada je zaklada Sentebale odlučila prestati pomagati djecu, tvrdeći da uprava sirotišta zbog lošeg poslovanja i planiranja nije znala rasporediti novac. Kako piše Daily Mail, sirotište je još u dobrom stanju uspoređujući s ostalima u Africi, no osoblje tvrdi kako im nedostaje lijekova i vitamina te hrane i odjeće.

Dječak Mutsu Potsane čija je slika s princem Harryem obišla svijet i tisuće gledatelja dokumentaraca su posegnula upravo zbog njega u svoj džep, sad ima osam godina i život mu se nije nimalo poboljšao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim Harrya da mi pošalje malo keksa"

"Molim vas, zahvalite princu Harryju na svemu i poručite mu da mi, ako može, pošalje kekse", stidljivo je kazao dječak novinarima. No, da su djeca posljednja rupa na svirali uprave doma govori i činjenica da  upravitelj Harper Brown ima plaću do 90 do 100 tisuća funti godišnje.
Također je vlasnik četverosobne vile u glavnom gradu Maseru gdje živi sa svojom ženom. Na usluzi su mu vrtlar i sluškinja, a ispred vrata je 24 sata na dan postavljen čuvar.

Harper je vlasnik dva luksuzna automobila, Toyota Landcruisera te Nissan X-Traila te još dva Toyotina kombija s logom zaklade. Do razmetljivog upravitelja se nije moglo doći, jer je s obitelji bio na skijanju u Francuskoj.

Djeca u sirotištu žive u tako lošim uvjetima da bi bez pomoći Svjetske organizacije za hranu i UNICEF-a bili u bezizlaznoj situaciji. No, prinčeva zaklada je u prvih 18 mjeseci rada potrošila više od pola milijuna funti za djecu u sirotištu.

No, taj novac nije potrošen na djecu već na plaće djelatnika - 190 tisuća funti. Čak 86 tisuća je dano za izradu web stranice, 49 tisuća na službena vozila te 26 tisuća funti na namještanje ureda.

U zakladi Sentebale kažu da će nastaviti pomagati domu, ali tek kad riješe problem nezasitnog upravitelja Harpera.

J.M.
Foto. Daily Mail

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara