priopćenje episkopskog savjeta srpske pravoslavne crkve u hrvatskoj

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj na zasjedanju je ocijenio da će birači izlaskom na izbore pokazati svoju zrelost i odgovornost te se, kako kažu, "odrediti za politiku izgradnje trajnih demokratskih i građanskih vrijednosti".

Ljubav i snošljivost među ljudima, poštivanje ljudskih prava i izgradnja pravne države su, kako ističu u priopćenju, odrednice koje bi trebale motivirati birače za izgradnju građanskog društva.

Savjet je također ocijenio da je Ugovor o zajedničkim interesima između Vlade Republike Hrvatske i SPC-a unio novu kakvoću u međusobne odnose te, kako kažu, "učinio sve subjekte odgovornim u njegovoj provedbi".

Episkopi su istaknuli spremnost za kadrovske, organizacijske i materijalne pretpostavke koje bi, kako ističu, "vodile punoj provedbi ugovorenih odnosa."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebice ističu pitanje dušobrižništva, vjeronauka u školama i uvođenja građanskog braka.

Savjet je raspravljao i o Programu obnove ratom porušenih i oštećenih sakralnih objekata te o naporima koje u obnovi čine Crkva i Država. Istaknuto je da prvo treba obnoviti objekte od posebnoga povijesnog, kulturološkoga i vjerskog značenja, a posebice obnoviti i izgraditi spomen-obilježja Nikoli Tesli i Josifu Rajačiću.

Episkopskom savjetu Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj predsjedao je Jovan, predsjednik tog vijeća i metropolita zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara