Priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade

NA ZATVORENOJ sjednici Vlada Republike Hrvatske razmotrila je pregled provedbe zakonskih prijedloga i drugih mjera kojima se usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s propisima Europske unije te izradbe odgovora na Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Vlada je obvezala Ministarstvo za europske integracije da koordinira izradbu Nacionalnog programa za pridruživanje Europskoj uniji te dostavi do 28. studenoga 2003. Vladi konačni prijedlog nacionalnog programa na usklađivanje i prihvaćanje.

Vlada je potvrdila Ugovor o izmjenama i dopunama Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA-i) i dodatne protokole te ga uputila Hrvatskom saboru na donošenje po hitnu postupku. Izmjenama se taj ugovor prilagođuje promjenama koje će nastati kad Češka, Madžarska, Poljska, Slovačka i Slovenija postanu punopravni članovi Europske unije.

Vlada je dostavila Hrvatskom saboru prijedlog odluke o sudjelovanju troje časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj misiji UN-a u Liberiji.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o povlasticama i imunitetima Međunarodnoga kaznenog suda. Sporazumom je određeno da pojedine povlastice i imunitete u skladu sa svojim položajem vezanim uza Sud uživaju predstavnici država koje sudjeluju na Skupštini i njezinim pomoćnim tijelima te predstavnici međuvladinih organizacija, predstavnici država koji sudjeluju u postupcima Suda, suci, tužitelj, zamjenik tužitelja i tajnik, zamjenik tajnika, osoblje Ureda tužitelja i osoblje tajnika, lokalno osoblje koje nije drukčije obuhvaćeno tim sporazumom, odvjetnik i osobe koje pomažu odvjetniku obrane, svjedoci, žrtve, vještaci, druge osobe od kojih se zahtijeva da budu nazočne u sjedištu Suda.

Vlada je prihvatila tekst razmjene pisama između ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kao dogovor o primjeni ugovora o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima na časnike i službenike Policijske misije Europske unije. Po ugovoru časnici i službenici međunarodnih policijsko-operativnih snaga UN-a (IPTF), pod određenim uvjetima, imaju pravo zajedno sa službenicima granične službe Bosne i Hercegovine biti nazočni na graničnim prijelazima u zoni zajedničke lokacije kad se nalazi na hrvatskom teritoriju.

Vlada je donijela Odluku o davanju jamstva Hypo Alpe Adria Banci d.d. za financijsko praćenje gradnje platformi "IKAa,b" i "IDA a,b,c" u Brodosplitu, brodogradilištu specijalnih objekata d.o.o. "Split", na okvirnu svotu od 1,035.500 eura, uvećano za pripadne kamate i troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prihvaćena je Dopuna ugovora o financiranju između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke za financiranje projekta Obnove komunalne infrastrukture na područjima od posebne državne skrbi, potpisanih 30. siječnja 2003.

Donesene su Odluke o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu 30-godišnje koncesije za iskorištavanje poljoprivredne zemlje u državnom vlasništvu na područjima općina Podgorač, Ivankovo i Čeminac.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela rješenja o raspuštanju općinskih vijeća općina Lobora i Radoboja te povjerenicima imenovala Damira Kusa i Viktora Celinića.

Prihvaćen je dio izmijenjena teksta nacrta konačnog prijedloga zakona o gradnji koji je nadopunjen prijedlogom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva te ga uputila Hrvatskom saboru na donošenje po hitnu postupku. Također je u hitnu saborsku proceduru upućen prijedlog zakona o Hrvatskom imovinskom fondu.

Vlada je ovlastila Hrvatski fond za privatizaciju da bez naknade prenese Hrvatskom teniskom savezu opremu koja je specificirana u Ugovoru o kreditu i osiguranju tražbine između Hrvatske poštanske banke i Alpan tours d.o.o., odnosno tenisku i drugu rekreativnu opremu kao i založno pravo na pravo zakupa i uporabe paviljona 6 i 37 te igralištima uz paviljon 36 Zagrebačkog velesajma.

Također je donesena Odluku o osnivanju Savjeta za mlade na prijedlog Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži, a za predsjednika je imenovan potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Vlada je razriješila dužnosti dosadašnje članove Nadzornog odbora Financijske agencije Miljenka Fičora i Vesnu Vašiček te imenovala nove članove NO-a Božidara Pankretića i Davorka Vidovića.

Saboru je dostavljen prijedlog za imenovanje Vidonije Miletić-Plukavec za člana državne Komisije za vrijednosne papire.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara