Priopćenje Željka Trkanjca u povodu zahtjeva za pokretanjem istrage protiv njega

BIVŠI savjetnik i glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Željko Trkanjec danas je, u povodu zahtjeva za pokretanjem istrage protiv njega zbog sumnje da je zlouporabom položaja oštetio Ministarstvo vanjskih poslova za 143 tisuće kuna, priopćio kako je on prihvatio vratiti dug Ministarstvu ´iako su troškovi u najvećoj mjeri nastali upravo u obavljanju službene dužnosti i u skladu s tadašnjim pravilnikom´.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je danas da je od Županijskog suda zatražilo da pokrene istragu protiv Trkanjca zbog sumnje da je od ožujka 1997. do siječnja 2000., u nakani da pribavi protupravnu imovinsku korist, zadržavao novac od predujmova za službena putovanja te se službenom kreditnom karticom koristio u privatne svrhe.

U priopćenju Trkanjec navodi da je od 1996. do 2000. na temelju tadašnjih valjanih internih propisa imao pravo na uporabu službene kreditne kartice i trošenje novca za reprezentaciju. Trkanjec navodi kako su u obavljanju njegovih poslova, koji su uključivali mnoge kontakte s novinarima, vođenje pet međunarodnih press centara i brojna putovanja u zemlji i inozemstvu, nastajali troškovi koje je podmirivao novcem za reprezentaciju i službenom karticom.

´Nastale sam račune uredno dostavljao internim financijskim službama Ministarstva vanjskih poslova. Dio tih računa, procjenom tih služba, nije priznat kao službeni trošak, te je prikazan kao dug Ministarstvu. Prilikom prekida radnog odnosa u Ministarstvu, prihvatio sam obvezu da ću novac vratiti. Od toga nisam odustao, iako su troškovi u najvećoj mjeri nastali upravo u obavljanju službene dužnosti i u skladu s tadašnjim pravilnikom´, kazao je Trkanjec u priopćenju.

´Nijedan trošak nije tajan, o svima, uključivo i predujmove za službena putovanja koja su uvijek propisno odobrena, postoji uredna dokumentacija u MVP-u, a moje osobno imovinsko stanje može jasno potvrditi da nije stvorena protupravna imovinska korist. Ne sumnjam da će istraga doći do istovjetnih zaključaka´, kaže Trkanjec u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara