Prioriteti nove Europske komsije

Prioriteti nove Europske komsije
EUROPSKI parlament je u četvrtak na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu uvjerljivom većinom potvrdio novu Europsku komisiju na čelu s Portugalcem Joseom Manuelom Barrosom.

Pred novom Komisijom stoji nekoliko izazova:

JAČANJE AUTORITETA KOMISIJE

Položaj izvršnog tijela EU-a načet je rastućim ovlastima Europskog parlamenta, koji je prošlog mjeseca skoro odbacio cijelu Barrosovu ekipu, te sve većom odlučnošću zemalja članica da ograniče utjecaj Komisije.

Barroso je rekao da će bolja komunikacija i timski rad biti ključni za ponovnu uspostavu autoriteta Komisije. Novi povjerenik za trgovinu, Britanac Peter Mandelson je izjavio da se Komisija ne bi trebala ustručavati sukoba s vladama zemalja članica. "Treba nam čvrsta, jaka, neovisna, dobro vođena i efikasna Komisija spremna suprotstaviti se zemljama članicama", rekao je Mandelson. "Ona treba ući i borbu i pobijediti u njoj", dodao je.

USTAV

Čelnici zemalja članica EU-a potpisali su prvi ustavni sporazum koji mora biti ratificiran u svakoj zemlji članici. Neke članice će to obaviti u svojim parlamentima, dok će se u nekima organizirati referendum.

Ako samo jedna od članica ne ratificira dokument, ustav ne može stupiti na snagu. Najviše posla bit će na uvjeravanju javnosti u euroskeptičnim zemljama poput Velike Britanije. Barroso je imenovao Šveđanku Margot Wallstrom za povjerenicu čiji resor uključuje i komunikacijsku strategiju.

PROŠIRENJE
Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU je 1. svibnja ove godine primila u članstvo 10 novih zemalja. Nastavak proširenja bit će jedan od prioriteta za Barrosovu Komisiju.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn bit će zadužen Rumunjsku i Bugarsku, kojima je članstvo obećano 2007. godine, zatim za Hrvatsku, koja bi početkom sljedeće godine trebala započeti pristupne pregovore te za Tursku, ako čelnici EU-a u prosincu odluče otvoriti pregovore s Ankarom.

Predsjednik Barrroso je u četvrtak na konferenciji za novinare izrazio nadu da će Hrvatska za trajanja njegova petogodišnjeg mandata postati punopravnom članicom EU-a.

Povjerenik za proširenje Finac Olli Rehn bit će zadužen i za ostale zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja BiH, Srbiju i Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

PRORAČUN

Novi financijski okvir za razdoblje 2007.2013. mogao bi biti poprištem oštre bitke između Komisije i zemalja članica. Komisija želi više novca za integraciju novih zemalja, dok zemlje članice ne žele izdvajati više.

GOSPODARSKI RAST

Europska unija je na summitu u Lisabonu 2000. godine donijela tzv. lisabonsku strategiju u kojoj je zacrtan cilj da europsko gospodarstvo postane najkonkurentnije na svijetu do 2010. godine.

Komisija je odgovorna za provedbu te strategije, ali ističe da neće moći ispuniti ciljeve ako zemlje članice ne budu pripravne izdvojiti više novca za pojedina područja poput obrazovanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara