Pripadnici mornarice tuže Associated Press zbog fotosa iz Iraka

ŠEST pripadnika elitnih postrojbi američke mornarice Navy Seals i dvije njihove supruge tužili su američku novinsku agenciju Associated Press i njezina novinara zbog objavljivanja fotografija koje pokazuju kako vojnici zlostavljaju zatvorenike u Iraku.

Tužba podignuta u utorak na sudu u kalifornijskom San Diegu optužuje AP i novinara za kršenje privatnosti i namjerno nanošenje duševne boli te traži odštetu i zabranu daljnje distribucije fotografija.

U tužbi se kaže da fotografije ne prikazuju zlostavljanje, a da dovode u opasnost živote vojnika pokazujući njihova lica.

AP-jev odvjetnik kazao je da je način kako se došlo do fotografija i njihova upotreba bio zakonit i ispravan.

Jedna od žena vojnika stavila je fotografije na web stranicu Smugmug.com za koju je vjerovala da je zaštićena zaporkom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije je otkrio AP-jev novinar istražujući navodne brutalnosti pripadnika Sealsa, navedeno je u tekstu AP-a od 3. prosinca.

Na fotografijama koje je AP objavio vidi se kako je pripadnik Sealsa uperio pištolj u glavu zatočenika, drugi kako sjedi na zatočeniku te okrvavljenog zatočenika s kapuljačom na glavi.

AP je izvijestio da je neimenovana žena, koja sada tuži, rekla da su to fotografije njezina muža koji ih je donio iz Iraka.

Tužitelji navode kako snimke pokazuju ispravne tehnike koje se primjenjuju u specijalnim operacijama, a ne zlostavljanje.

Kada su fotografije pokazane američkoj mornarici ona je započela istragu i do sada utvrdila da neke fotografije predstavljaju nešto drugo od onoga što se vidi. Tako je navodno pištolj uperen u glavu zatvorenika imao svjetlo na kraju i bio upotrijebljen za osvjetljavanje, navela je mornarica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara