Priprema li se HDZ na uzmak?

Tekst: J.D.
Foto: Mario Pusić (Cropix), Arhiva


DANAS je tijekom posjeta Karlovcu premijerka Jadranka Kosor dala naznaku da HDZ možda ne namjerava odraditi ovaj mandat do kraja. To je prvi put od ostavke Ive Sanadera da je netko iz vrha HDZ-a mlako odgovorio na pitanje o prijevremenim izborima, a Kosoričin istup daje naslutiti da je HDZ počeo planirati povlačenje.

"Ako treba idemo na izbore, ali ne u ovom trenutku, dok još nismo donijeli proračun za sljedeću godinu", rekla je premijerka. Nakon toga se pozvala na standardnu mantru o nacionalnom jedinstvu i napomenula kako sad ne treba ići na izbore, jer bi to naškodilo Hrvatskoj, budući da tehnička vlada ne može napraviti skoro ništa.

Ostaci ostataka Sanaderove Vlade

"Ni Ivo Sanader da je ostao premijerom ne bi izdržao do kraja svog mandata 2011. godine, a kamoli da to može ostatak ostataka HDZ-ove vlade. Izbori će biti jer treba uvesti reda. Da li će opozicija uspjeti oporaviti zemlju, to će se vidjeti, ali ovo je prvi nagovještaj da se ovaj ostatak ostataka Sanaderove vlade priprema za uzmak kako bi, kao što je to učinio Primorac, slijedili svog šefa. Konačno, ja kažem da je o tim izborima trebalo ranije razmišljati, jer ako njemačka ima izbore u rujnu, Hrvatska bi mogla u listopadu, iako u takav rasplet ne vjerujem", rekao je za Index IDS-ov Damir Kajin.

SDP-ov Nenad Stazić nije pretjerano ulazio u analizu Kosoričinog nastupa, ali je poslao poruku HDZ-u. " Ne znam što oni misle, jer nemam podatke, ali mislim da bi bilo pametno s njihove strane, odgovorno i domoljubno, budući da ne znaju voditi zemlju, da su ju upropastili i doveli na rub bankrota, da bi bilo odgovorno, ili u najmanju ruku pristojno, maknuti se u stranu i dati šansu drugima koji su od njih sposobniji", rekao je.SDP će stoga nastaviti inzistirati na "traženju odgovornosti prema zemlji". SDP ne može šutke promatrati kako je na vlasti "gomila šarlatana, lopova koja je opljačkala zemlju i dopustila da se razmaše kriminal i korupcija". "Ne mogu oni koju su problem jedne zemlje biti rješenje problema", zaključio je Stazić.

Jednostavna ekonomska računica

Politički analitičar Davor Gjenero ne slaže se pak s prognozama o prijevremenim izborima i HDZ-ovom povlačenju. "Znate da su u Hrvatskoj su svi sazivi Sabora osim onog koji je 1995. političkom odlukom raspustio predsjednik Tuđman, dočekali kraj svog mandata. Dva su ključna razloga zbog kojih neće doći do prijevremene promjene vlasti. Kao prvo, nitko tko ima pivotalnu poziciju u Vladi neće donijeti odluku o izlazu iz nje. HSS je jedini s pivotalnom pozicijom, a on od SDP-a ne može dobiti ništa što već nije dobio od HDZ-a. S druge strane, pritišće ga i Europska pučka stranka, koja neće dopustiti da napusti konzervativnu vladu i pridruži se lijevoj", rekao je Gjenero.

Drugi se razlog, smatra Gjenero, svodi na vrlo jednostavnu računicu, odnosno na način financiranja kampanja. "Za financiranje kampanja sve stranke dižu kredite od banaka koje  onda koje otplaćuju glavarinama koje dobivaju za pojedinog saborskog zastupnika. Sve političke hrvatske stranke imaju svoje računice o ekonomskoj isplativosti projicirane na četverogodišnji mandat. Svaki prekid mandata znači da morate financirati nove izbore i novim saborskim glavarinama otplatiti i nove i stare kredite. Tako nešto si od oporbenih stranaka može dozvoliti samo SDP, ali i to je upitno, jer nisu onako skromni potrošači kao u Račanovo vrijeme. To si svakako može priuštiti HDZ, ali pitanje je do kada", objasnio je Gjenero svoje viđenje.

Ključ je u Šeksu

Kajin pak vjeruje kako je promjena vlasti samo pitanje vremena. "Očekujem da će vlada pratiti što se će događati na izborima, kako će se pozicionirati HDZ, te nakon toga povlačiti poteze. Činjenica je da nas, štogod tvrdili neki ekonomski analitičari, a ja ih razumijem, kao i guvernera Rohatinskog kad kaže da je najgore za nama, najgore očekuje u prvoj polovici 2010. godine. Da će tome biti tako potvrđuje i nagovještaj da proračun neće biti niti jednu lipu veći od ovogodišnjeg. To će značiti da će uz narasle obaveze vanjskog duga plaće stagnirati, penzije neće ostati iste nego realno biti manje, kupovna moć biti slabija, javna poduzeća će se nastaviti urušavati.
 
Očekujem, nadam se prijevremenim izborima, nadam se da će tu priliku opozicija iskoristiti, no ako ne bude odlučnija nego koalicijska vlada iz 2000. godine, bojim se da se ni sami nećemo zadržati na vlasti dulje od Sanadera u 2 mandatu. Sve u svemu Jadranka Kosor postaje svjesna trenutka, iako odluku o tome kada će biti prijevremeni izbori neće donijeti ona nego Vladimir Šeks", zaključio je Kajin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara