Pripremaju se zakonski okviri za ponavljanje lokalnih izbora za V. Goricu te dvije županije

DRŽAVNI tajnik Središnjeg ureda za državnu upravu Antun Palarić najavio je danas u Hrvatskom saboru da će Vladi predložiti raspuštanje predstavničkih tijela i raspisivanje novih izbora u jedinicama lokalne i područne samouprave za koje se utvrdilo da su formirale vlast na temelju bianco ostavki vijećnika.

"Predložit ću Vladi raspuštanje predstavničkih tijela, imenovanje povjerenika i raspisivanje novih izbora kako bi se na principijelan način razriješila politička kriza u pojedinim jedinicama lokalne samouprave", izjavio je Palarić na početku rasprave o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

Napomenuo je da je Vlada, zbog slučajeva u predstavničkim tijelima Velike Gorice te Požeško-slavonske i Dubrovačko-neretvanske županije gdje se vlast formirala na temelju bianco ostavki vijećnika, zatražila i dobila stručno mišljenje Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

U tom mišljenju, kazao je Palarić, potvrđen je načelan stav Vlade da mandat pripada vijećniku, da mu se ne može oduzeti mimo njegove volje.

Vlada je, dodao je, razmatrala to mišljenje, a premijer Ivo Sanader inzistirao da Vlada i po tom pitanju bude principijelna te da neće održati predstavnička tijela u kojima se utvrdilo da su bianco ostavke bile temelj za formiranje vlasti.

Palarić je ocijenio da će navedene mjere, uz predložene zakonske izmjene, ubuduće spriječiti slučajeve da netko u ime, a mimo volje vijećnika raspolaže mandatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da bi Vlada već danas ili na sutrašnjoj sjednici mogla naložiti raspuštanje Gradskog vijeća Velike Gorice te skupština Požeško-slavonske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Sabor je nastavio prošloga tjedna započetu pojedinačnu raspravu o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

Vlada raspušta vlast u V. Gorici i dvije županije

Vlada će sutra raspustiti predstavnička tijela u gradovima i županijama gdje je bilo nezakonitih radnji, trgovanja mandatima i bianco ostavki, te imenovati povjerenike, potvrdio je danas Vladin glasnogovornik Ratko Maček.

Radi se o Velikoj Gorici, Požeško-slavonskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, konkretizirao je Maček novinarima.

Izbori će se u tim jedinicama, rekao je, održati u skladu sa zakonom - u 60 dana teče rok u kojemu povjerenik treba pripremiti grad, odnosno županiju za izbore i zajamčiti normalno funkcioniranje tih jedinica čija će vijeća, odnosno skupštine biti raspuštene.

Maček je otklonio tvrdnje da se na takav korak Vlada odlučila pritisnuta reakcijama javnosti i političkih stranaka.

Ovo je principijelan stav Vlade koja drži da se Ustav i zakoni moraju poštovati, istaknuo je Maček.

U prilog tome dodao je da Hrvatski sabor upravo raspravlja o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakon o izboru članova lokalnih predstavničkih tijela i tako spriječe kasnije manipulacije vijećničkim mandatima.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara