pripreme za obilježavanje sto godina pjenušca u hrvatskoj

Sredinom godine u Čakovcu će se obilježiti sto godina od početka rada prve tvornice pjenušca u Hrvatskoj.

Incijativa za obilježavanje te za hrvatsko vinogradarstvo značajne obljetnice potekla je od međimurske udruge vinara i vinogradara "Hortus Croatie", a podržana je od udruge "Vinum Croatica" koja okuplja proizvođače vina s kontroliranih geografskih područja iz cijele Hrvatske.

Prva organizirana proizvodnja pjenušca u Hrvatskoj počela je u Čakovcu prije sto godina, iako ta proizvodnja zacijelo ima i dužu tradiciju, ali ona nije bila za komercijalnu proizvodnju, nego za osobne potrebe.

Pod nazivom Međimurska tvornica šampanjca "Strahija i kompanjoni" upisana je 1904. u čakovečkom trgovačkom registru. Tvornica je kao sirovinu koristila prvorazredna međimurska vina od pouzdanih proizvođača koja su bila ravna onima iz Tokaja.

Pjenušac je rađen po francuskoj metodi, strojevi su bili uvezeni iz Francuske i Njemačke, a proizvodnjom je rukovodio Đuro Streck. Na etiketi boce pisalo je Torlej i bio je naslikan mali goli crnac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvornica je radila deset godina, do početka Prvoga svjetskog rata, kada zbog ratnih događaja prestaje s radom.

Incijativni odbor za obilježavanje sto godina od prve tvornice pjenušca u Hrvatskoj, kojemu je na čelu Dejan Jambrović, proizvođač pjenušca, smatra kako čitavoj proslavi treba dati nacionalni karakter te je proširiti na cijelu Hrvatsku.

Manifestacija bi se trebala održati od 26. lipnja do 4. srpnja, obuhvaćala bi i Dane otvorenih podruma, a bili bi uključeni svi proizvođači pjenušca u Hrvatskoj. Planira se održavanje tematskoga skupa, postavljanje spomen-ploče, priređivanje izložbe knjiga o vinogradarstvu i vinarstvu te prigodne izložbe postrojenja prve hrvatske tvornice pjenušca, koja se čuvaju u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Organizatori proslave koju, kako napominju, treba iskoristiti u poslovnom, marketinškom, povijesnom, kulturološkom i turističkom smislu, do tada će pripremiti popis svih proizvođača pjenušca u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara