Pripreme za ovogodišnju jubilarnu Alku

OVOGODIŠNJA 290. jubilarna Sinjska alka bit će posebno svečano obilježena, a održat će se 8. kolovoza.

Pripreme su, kažu u Upravi Viteškog alkarskog društva (VAD), već počele, a u sklopu svečanosti bit će priređena izložba obnovljene odore, opreme i oružja koje se koristiti u alkarskim nadmetanjima i u drugim prigodama. Prva izložba tih predmeta planira se za lipanj u Zagrebu, a druga će biti u Sinju u sklopu manifestacije "Dani Alke i Velike Gospe".

Inače, od sredine 60-ih godina prošloga stoljeća počela je opsežna obnova alkarske opreme, odjeće i oružja u što su uložena golema sredstva. Tako je tih godina po prvi put Viteško alkarsko društvo u Zagrebu utemeljilo restauratorsku radionicu za obnovu vrijednih predmeta od tkanina. Ta je radionica kasnije prerasla u državnu radi zaštite i druge slične baštine iz naše povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ovoj godini u sklopu Alke počet će i dugo najavljivana izgradnja alkarskih dvora na kompleksu mletačkih Kvartira za što su obavljene sve pripreme, uključujući i prijenos vlasništva nad zgradom bivšeg vojnog doma na Alkarsko društvo. Uz to će se obnoviti i alkarsko trkalište i postaviti nove tribine, doznaje se u VAD-u.

U Sinju se Alka počela trčati prije 290 godina kao spomen na pobjedu malobrojnih Sinjana i Cetinjana nad turskim osvajačima 1715. godine.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara