Pripreme za treći Papin pohod Hrvatskoj

PRIPREME za treći pohod Svetog Oca Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja, intenzivno se provode na liturgijskom i organizacijskom području u sve četiri hrvatske biskupije i pet gradova, koje će Papa posjetiti, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare nacionalni koordinator za Papin pohod msgr. Vjekoslav Huzjak.

Konferencija je sazvana u povodu Svjetskoga dana sredstava društvenog priopćavanja, završetka proslave 150. obljetnice Zagrebačke metropolije i početka obilježavanja Srednjoeuropskoga katoličkoga dana te trećeg pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.

Po Huzjakovim riječima, posjet Svetoga Oca važan je, ne samo za Crkvu, nego i za hrvatsko društvo u cjelini. Osim medijske priprave u koju su uključeni brojni stručnjaci i novinari, Huzjak je izrazio zadovoljstvo što će Croatia airlines prevoziti Svetoga Oca na sva mjesta u Hrvatskoj.

Znakovito je da je to 100. jubilarni posjet Pape u njegovoj 25. godini pontifikata, rekao je Huzjak, dodavši kako u tome prepoznajemo Papu kao apostola mira, navjestitelja Evanđelja te prijatelja hrvatskog naroda.

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić izrazio je zadovoljstvo Papinim pohodom, rekavši kako će to biti i velika promidžba Hrvatske na duhovnom, međunarodnom i turističkom planu.

Svojim dolaskom Sveti Otac želi unijeti komponentu nade koja je potrebna čovjeku na početku trećeg tisućljeća, rekao je Bozanić.

Sve to pomoći će da se, kako je dodao, odupremo lošim vijestima koje nas svaki dan pritišću.

Osobito je velika potreba za obnovom hrvatskih obitelji, napomenuo je nadbiskup, rekavši da je to i moto Papina pohoda - "Obitelj - put Crkve i naroda".

Osim te zajedničke poruke, u Dubrovniku će ukazati na odnos vjere i kulture, rekao je nadbiskup, napomenuvši kako je Dubrovnik grad koji na izvrstan način predstavlja hrvatsku kulturu.

U Osijeku, osim poljodjelstva i ekologije, težište poruke odnosit će se na ekumenizam, jer je Đakovačka i srijemska biskupija najistočnija i graniči s pravoslavljem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na blagdan Marije, Majke Crkve, Sveti Otac će u Zadru upozoriti na marijansku dimenziju naše crkvenosti, rekao je Bozanić, dodavši da će sve to dati novi impuls za hod naše Crkve.

Bozanić je spomenuo i jačanje ekumenskoga dijaloga među vjerskim zajednicama koji će potaknuti Papin pohod, rekavši kako je Crkva u Hrvatskoj otvorena za ekumenizam i dijalog te u službi općeg europskoga zajedništva.

Govoreći o ekumenizmu, čemu će Sveti Otac dati poseban naglasak u Osijeku, Bozanić je rekao da će nakon euharistije primiti predstavnike drugih kršćanskih vjerskih zajednica.

Sveti Otac želi pomoći ekumenskom ozračju kod nas, rekao je zagrebački nadbiskup, dodavši kako se osjeća novo ozračje između Katoličke i Pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

"Što se tiče tih procesa, gledamo očima nade", rekao je dodavši kako Crkva u Hrvatskoj time pomaže općem hrvatskom zajedništvu u državi.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić podsjetio je da je Sveta Stolica odlučila da Rijeka bude mjesto stalnog Papina boravka za posjeta Hrvatskoj. Istaknuo je kako u Rijeci vlada posebno ozračje pripreme pohoda.

Znakovito je da će Sveti Otac upravo na Duhove, 8. lipnja, služiti svečanu euharistiju, na sam rođendan Crkve, kako bi nas što više ohrabrio za budućnost, rekao je Devčić.

Pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić novinare je izvijestio o završetku proslave 150. obljetnice Zagrebačke metropolije 31. svibnja na blagdan Majke Božje Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba.

Tog dana, kako je rekao, započet će obilježavanje Srednjoeuropskoga katoličkog dana, u što je uključeno osam srednjoeuropskih biskupskih konferencija koje će imati zajednička liturgijska slavlja, simpozije te hodočašća mladih.

Proslava Srednjoeuropskog katoličkog dana završava 22. i 23. svibnja 2004. u poznatom austrijskom marijanskom svetištu Mariazellu, na što je pozvan i Sveti Otac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara