Prisegnuo novi nepalski premijer

NOVI nepalski premijer prisegnuo je u četvrtak i odmah pozvao vodeće političke stranke na stvaranje višestranačke vlade kako bi se ublažila politička kriza i završio krvavi maoistički ustanak u toj himalajskoj kraljevini.

Sher Bahadu Deuba ponovno je u srijedu postavljen na mjesto predsjednika vlade nakon što ga je prije dvije godine smijenio kralj Gyanendra. Sada je postao 14. nepalski premijer u 14 godina, a došao je na mjesto rojalista Surye Bahadura Thape koji je nakon višetjednih uličnih prosvjeda u svibnju podnio ostavku.

Homnath Dahal, glasnogovornik Deubine Nepalske kongresne demokratske stranke rekao je da novi premijer želi sve glavne političke stranke uključiti u vladu kako bi se lakše nosio s maoističkim ustankom u kojem je od 1996. poginulo oko 9.500 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ti pobunjenici, koji se pozivaju na nekadašnjega kineskog revolucionara, ali ih službeni Peking ne priznaje, imaju jezgru od 15-20 tisuća boraca i podršku od oko 50.000 pripadnika paravojnih snaga. Oni zahtijevaju pregovore pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda i izbore za skupštinu za pripremu novoga ustava koji bi odlučio o sudbini monarhije.

Oporbeni čelnici prošli su mjesec upozorili da bi jačanje anarhije u provinciji i politička kriza u Katmanduu mogli jedinu hindusku kraljevinu na svijetu pretvoriti u propalu državu, opasnu zonu nestabilnosti između nuklearnih divova Kine i Indije.

(Hina) xvm yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara