PRISTAŠE JUŽNOKOREJSKOGA PREDSJEDNIKA ROHA PROSVJEDUJU U SEULU

Više od tri tisuće pristaša južnokorejskog predsjednika Roha Moohyuna okupilo se u petak u Seulu u blizini sjedišta glavne oporbene stranke i palilo svijeće u znak prosvjeda protiv njegova opoziva. L

Agencija Reuters javlja da je riječ o uglavnom mlađim prosvjednicima, koji su okružili sjedište oporbene Nacionalne stranke i zatražili njezino raspuštanje. Prosvjed je miran, a osigurava ga oko tisuću pripadnika specijalne policije.

Južnokorejski parlament u petak je glasao za opoziv predsjednika države Roh Moo-hyuna zbog kršenja izbornog zakona, mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u zemlji. Na prijedlog južnokorejske oporbe, parlament je dvotrećinskom većinom glasao za opoziv predsjednika. Takav ishod znači da je Roh Moo-hyun suspendiran s predsjedničke dužnosti, a do konačne odluke tamošnjeg ustavnog suda upravljanje državom preuzet će premijer Goh Kun.

Južnokorejska je oporba predsjedniku države zamjerila angažiranje u predizbornoj kampanji u korist provladine stranke. Iako se Roh samo nekoliko sati prije glasanja ispričao naciji i strankama, oporba je odlučila da je za takvo pokajanje prekasno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roh je tek bio završio prvu godinu svog predsjedničkog mandata, a politička kriza u zemlji izbila je samo mjesec dana prije parlamentarnih izbora, 15. travnja.

Prosvjednici okupljeni u petak u Seulu zbog takve su odluke južnokorejski parlament proglasili "ludom kućom".

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara