Priština: KFOR obilježio četiri godine svoje misije na Kosovu

MEĐUNARODNE mirovne snage u sastavu KFOR-a obilježile su u četvrtak u Prištini četvrtu obljetnicu svoje prisutnosti na Kosovu.

Zapovjednik KFOR-a, talijanski general Fabio Mini, zapovjednik snaga NATO-a za jugoistočnu Europu admiral Gregory Jonston, civilni upravitelj UN-a na Kosovu Michael Steiner te predsjednik Kosova Ibrahim Rugova ocijenili su u prigodnim govorima da se misija KFOR-a do sada pokazala uspješnom, no da pred KFOR-om još uvijek stoje razna iskušenja.

General Mini istaknuo je kako je sada misija KFOR-a pomoći u sveukupnom razvoju i pružiti pomoć u izgradnji multietničkog Kosova gdje nijedna zajednica neće biti dikriminirana.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Steiner kazao je kako će i ubuduće postojati bliska suradnja između KFOR-a i UNMIK-a s ciljem stvaranja sigurnijeg ambijenta za sve građane Kosova. On je dodao kako je, unatoč promjenama do kojih dolazi nakon rata, prisutnost KFOR-a na Kosovu još potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slične ocjene o ulozi međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu dali su i zapovjednik NATO-a za jugoistočnu Europu Gregory Jonston i predsjednik Kosova Ibrahim Rugova.

Sudionici prigodne svečanosti u Prištini podsjetili su se na 101 vojnika međunarodnih mirovnih snaga KFOR-a koji su izgubili živote tijekom četiri godine djelovanja mirovne misije.

KFOR, koji je na početku misije obuhvaćao 50 tisuća vojnika, trebao bi do kraja godine smanjiti broj svojih pripadnika na 29 tisuća, zbog poboljšanja ukupnog sigurnosnog stanja na Kosovu.

(Hina) bb br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara