Pristupni sporazum s Rumunjskom i Bugarskom u travnju

ČELNICI Europske unije dogovorili su se u petak u Bruxellesu da se pristupni sporazum s Bugarskom i Rumunjskoj potpiše u travnju sljedeće godine, te da postanu punopravne članice 1. siječnja 2007. pod uvjetom da nastave s reformama, rekao je jedan europski diplomat u Bruxellesu.

"Na summitu je potvrđen dogovor o Bugarskoj i Rumunjskoj", rekao je diplomat.

Bugarska je zatvorila pregovore o svim poglavljima acquisa communautairea u lipnju ove godine, dok je Rumunjska to učinila prošli tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Provedba reformi u te dvije zemlje bit će pozorno nadzirana, naglašavaju europski izvori, a najviše posla ostalo im je u području pravosuđa i unutarnjih poslova, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U sljedeće dvije godine Bugarska će iz fondova EU-a imati na raspolaganju 4,3 milijarde eura, a Rumunjska 10,7 milijardi eura.

Bugarska i Rumunjska su jedine dvije od šest zemalja iz tzv. "helsinške skupine", koje nisu uspjele završiti pregovore do kraja 2002. godine.

U petom krugu proširenja postojale su dvije skupine od po šest zemalja kandidata koje su vodile pristupne pregovore. Prva, tzv. "luskemburška skupina" pregovore je započela 1998., a druga dvije godine kasnije. Deset od tih 12 zemalja postalo je članicama EU-a 1.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara