Prisutnost suvremenih hrvatskih pisaca obilježit će 28. Dane satire Satiričkoga kazališta "Kerempuh"

Prisutnost suvremenih hrvatskih pisaca obilježit će 28. Dane satire Satiričkoga kazališta "Kerempuh" što će se održati od 2. do 20. lipnja u Zagrebu, a tijekom toga tradicionalnoga festivala koji je ove godine posvećen Eugeneu Ionescu u službenoj će konkurenciji za nagrade sudjelovati 17 kazališta.

Izbornica 28. Dana Satire Željka Udovičić na današnjoj je konferenciji za novinare priređenoj u kazalištu "Kerempuh" istaknula da je odabir predstava bio vrlo zahtjevna zadaća budući da je bilo prijavljeno 40-ak izuzetno kvalitetnih ostvarenja.

U službenoj konkurenciji sudjelovat će 17 kazališta - među kojima tri kazališta iz inozemstva, od kojih dva iz Slovenije i jedno iz Srbije i Crne Gore, pet kazališta izvan Zagreba te devet zagrebačkih kazališta.

Osim u "Kerempuhu" i na njegovoj Noćnoj sceni koja će na svojim "daskama" ugostiti dvije predstave, program "Dana satire" igrat će se i u Hrvatskome narodnom kazalištu, ZeKaEm-u i na Opatovini.

Jedno od obilježja ovogodišnjih Dana satire jest i uzmak komičnoga pred satiričnim, odnosno kritička oštrica puno jače zadire u ono što nas okružuje, istaknula je izbornica Udovičić.

Po riječima Fadila Hadžića, doajena "Dana Satire", i ovogodišnji će festival biti "pravo hodočašće humora i satire". I dok se humor, kako je objasnio Hadžić, bavi nama samima, našim karakterima i smiješnim situacijama u kojima se nalazimo, satira pokušava na humoran način dijagnosticirati društveno stanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 17 predstava deset ih je koje "potpisuju" 14 hrvatskih autora, a bit će izvedena i djela sedam stranih autora.

Tko će od njih pak dobiti nagrade "Zlatni smijeh", "Ivo Serdar", "Sabrija Biser" i "Zlatni smijeh Mladen Crnobrnja Gumbek" ocjenjivat će službeni tročlani ocjenjivački sud . Ravnatelj "Kerempuha" Duško Ljuština izvijestio je da su u ovome trenutku poznata dva člana - kazališni kritičar Želimir Ciglar i redatelj Joško Juvančić, kojima će se, kako je najavio, vjerojatno pridružiti jedna glumica.

Poslije svečane dodjele nagrada 20. lipnja izvan službene konkurencije nastupit će Teatar Zvezdara iz Beograda s predstavom "Kontejner s pet zvjezdica".

Pokrovitelj 28. "Dana satire" je Turistička zajednica Grada Zagreba, a potporu su pružili brojni sponzori te Ministarstvo kulture i zagrebački Gradski ured za kulturu.

(Hina) xip yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara